De zomer is traditioneel een kalme periode wat de activiteit op de edelmetaalmarkten betreft met bijgevolg een relatief lage prijsvolatiliteit. Maar dit is in 2024 wel anders met goud dat na een verrassend korte consolidatieperiode weer een aanval inzet op nieuwe (nominale) hoogtepunten.
Intussen is 2024 iets over halfweg en noteert goud met een rendement van 20% in dollar en 21,5% in euro. Uitgedrukt in Japanse yen, de munt die maar blijft dalen, loopt het rendement intussen al op tot 35%. Zilver is zoals gebruikelijk nog een stuk volatieler dan goud en noteert nu 31,5% in de plus in dollar en 33% in euro. Omdat zilver de voorbije twee weken relatief gezien achter blijft op de stijging van de goudprijs, is de goud/zilver ratio voor het eerst sinds mei weer gestegen boven de grens van 80.
Directe aanleiding voor de recente prijsopstoot bij goud zijn de dalende inflatiecijfers in de Verenigde Staten en dit in combinatie met verschillende signalen dat de economie er aan het verzwakken is. Dit verhoogt de kans dat er dit jaar nog meer dan 1 renteverlaging zal komen.
Tot nog toe was de Federal Reserve terughoudend om de rente te verlagen door de sterke arbeidsmarkt maar ook die begint barsten te vertonen met minder nieuwe banen en een hoger werkloosheidspercentage. De ISM-index, die de activiteit van de Amerikaanse verwerkende industrie meet, daalde in juni voor de derde maand op rij. Ook de consumentenuitgaven lagen onder de verwachtingen en zijn vorige maand in reële termen zelfs gedaald. Dit is niet verwonderlijk nu de private schuld en de kredietkaartschulden in de Verenigde Staten toegenomen is naar het hoogste niveau ooit.
Een en ander maakt dat de kans op renteverlagingen sterk is toegenomen. Voor de eerstvolgende monetaire vergadering van 31 juli moet nog niet op vuurwerk worden gerekend. Volgens de CME FedWatch Tool gaat 95% uit van een status-quo.
De eerste renteverlaging wordt nu verwacht op de monetaire vergadering van 18 september. Maar liefst 93,5% gaat uit van een renteknip met 25 basispunten en 5% verwacht zelfs dat er ineens 50 basispunten zullen afgaan. De vergadering daarna staat gepland op 7 november en dat is nauwelijks enkele dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dan verwacht 58% al een tweede verlaging met 25 basispunten.
De vraag is of deze renteverlagingen gaan volstaan om een recessie af te wenden en of ze niet al veel te laat komen (too little, too late). De voorafgaande renteverhogingen hebben namelijk al flink wat schade aangericht. Zo ligt het aantal faillissementen in de Verenigde Staten sinds 2010 niet meer zo hoog. De inverse rentecurve, waarbij de korte rente hoger ligt dan de lange, is ook nefast voor het bedrijfsmodel van banken die geld uitlenen op lange termijn en zich financieren op korte termijn. Maar (te) snelle renteverlagingen en nieuwe steunmaatregelen (QE?) zullen vrijwel zeker tot een aantrekkende inflatie leiden.
Historisch valt de start van een neerwaartse rentecyclus samen met een periode waarin de goudprijs sterk presteert. Maar goud deed het ook al niet slecht in de voorafgaande periode met renteverhogingen en dit ondanks een uitstroom uit goud ETF’s sinds de start van de opwaartse rentecyclus in 2022.
De hoeveelheid goud onder beheer van de fysieke ETF’s daalde sindsdien met een kwart naar 2526 ton of het laagste cijfer sinds 2019. Maar in die periode is de goudprijs verdubbeld, wat aangeeft dat de fysieke ETF stromen alleen geen betrouwbare indicator zijn voor de evolutie van de goudprijs. Overigens was er sinds begin juli wel weer een netto instroom van 1,1 miljoen troy ounce, in hoofdzaak afkomstig van fondsen uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
De centrale banken zijn wel al geruime tijd netto koper van goud. De People’s Bank of China (PBOC) nam een adempauze na 18 opeenvolgende maanden van netto aankopen en kocht in juni voor de tweede maand op rij geen goud bij. Dit bleek uit cijfers van de World Gold Council (WGC). Een maand geleden was daar nog heel wat om te doen maar nu passeerde het nieuws vrijwel geruisloos.
De goudvoorraad van de Chinese centrale bank bedraagt nu 4,9% van de in totaal 3,22 miljard dollar aan valutareserves. Die bestaan in hoofdzaak uit dollars onder de vorm van Amerikaanse overheidsobligaties. De gemiddelde goudallocatie van alle centrale banken bedraagt 16%. China heeft nog een hele weg te gaan en is dus vrijwel zeker nog niet klaar met het accumuleren van goud.
Bronnen: WGC, CME FedWatch Tool
heel vriendelijk en helpsam
reza
1 dag geleden
Heel fijn zaken doen met deze mensen.
Rob
1 dag geleden
Zeker een aanrader!
Arienne
1 week geleden
Alles altijd tiptop.
Adam
1 week geleden
Goede communicatie
Zz
2 weken geleden
Fysieke bestelling
Frank
2 weken geleden
Zeer betrouwbaar , kundig en vriendelijk
Aben
3 weken geleden
Fijne persoonlijke service met…
Klant
3 weken geleden
top bedrijf
klant
3 weken geleden
Soepele service
erik
2 maanden geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
2 maanden geleden
Discrete bezorging
Opa
2 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws