Eind 2022 en begin dit jaar bevonden de financiële markten zich in een dromerig La La Land. Daarbij was het basisscenario dat de inflatie heel snel richting de doelstelling van 2% zou evolueren en dat de wereldeconomie een recessie zou vermijden. De tienjaarsrentes daalden pijlsnel en de beursindexen schoten omhoog. Ook de edelmetalen profiteerden tot op zekere hoogte mee. Goud steeg tot boven 1950 dollar en de zilverprijs klom boven de grens van 24 dollar.
Intussen zijn de meeste marktparticipanten weer van hun roze wolk afgedaald. De meest recente inflatierapporten in de Verenigde Staten maar ook in Europa laten zien dat de inflatie hardnekkiger is dan eerst gedacht. Het pad richting de doelstelling van 2% zal dus trager verlopen dan gehoopt. De Amerikaanse tienjaarsrente schoot de voorbije weken omhoog en bedraagt nu bijna 4,1% tegenover nog 3,4% een maand geleden. De tweejaarsrente, die nauw de Fed Funds rate volgt, maakte eenzelfde beweging van 4,1% naar 4,9%. De rentecurve blijft dus invers. De Duitse tienjaarsrente klom van 2% naar 2,7%.
Oplopende rentevoeten en een duurdere dollar zijn geen goed nieuws voor goud. Maar na de initiële tik van begin februari blijft de goudprijs vrij stabiel. Na iets meer dan twee maanden in 2023 is het rendement in vrijwel alle valuta licht positief. In januari zorgde de fors goedkopere dollar er voor dat de stijging in euro beperkt bleef.
Omgekeerd werd de daling van februari getemperd door een herstel van de Amerikaanse munt. Daardoor noteert goud per saldo zo goed als onveranderd. Zilver doet het minder goed met een verlies dat oploopt naar 13%. De goud/zilver ratio is sinds begin dit jaar gestegen van 76 naar 88, het hoogste peil in vijf maanden.
De centraal bankiers maken er ook geen geheim van dat renteverlagingen nog niet voor onmiddellijk zijn. In januari werden deze waarschuwingen nog in de wind geslagen maar intussen niet meer. ‘Don’t fight the Fed’ en ‘Don’t fight the ECB’ is een strategie die vriendelijker is voor de portefeuille dan er tegen in te gaan.
Dat de ECB op 16 maart de rente zal verhogen, staat al vast. Dit werd namelijk op de vorige vergadering al aangekondigd. Een week later is het op 22 maart de beurt aan de Fed. Volgens de CME FedWatch Tool gaat 68,6% uit van een verhoging met 25 basispunten (0,25%) naar 4,75 tot 5%. Een minderheid van 31,4% verwacht een stijging met 50 basispunten. Een maand geleden stond die laatste groep nog op 0%.
Voor de twee daaropvolgende vergaderingen van mei en juni verwacht een meerderheid een stijging met twee keer 25 basispunten. Vanaf einde juli is de consensus dat de Fed een pauze zal inlassen. Dit zou de zogenaamde ‘terminal rate’, het renteniveau waarop de Fed klaar is met de rente te verhogen, op 5,25 tot 5,5% brengen. Renteverlagingen in 2023 zijn intussen geen basisscenario meer. Vorige maand was dit wel nog zo.
Bij goud blijft de trend zijwaarts tot dalend. Voor een ommekeer is het wachten op een daling van de reële rente, die nu nog positief is. Deze situatie is gezien de hoge schuldenlast bij met name de overheden op langere termijn niet wenselijk en is daarnaast ook een te grote belemmering voor de economische groei. Op termijn zijn negatieve reële rentes en een hogere goudprijs daarom onvermijdelijk.
Bron: CME FedWatch Tool
Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver
De energietransitie in het westen heeft positieve gevolgen voor de vraag naar zilver. Ondanks de recessievrees in de Verenigde Staten en Europa zal de vraag naar fotovoltaïsche modules (PV) voor zonnepanelen dit jaar niet afnemen. De Duitse edelmetalengroep Heraeus Precious Metals verwacht dat 2023 een nieuw recordjaar wordt wat betreft de installatie van PV-installaties dank zij de rugwind van fiscale stimuli en de steun van overheden die hun targets op het vlak van hernieuwbare energie moeten halen.
De meeste PV-modules komen uit China dat vorig jaar voor 156 GigaWatt exporteerde. Daarvan kwam 46% in Europa terecht wat van ons continent de grootste afzetmarkt maakt. De China Photovoltaic Industry Association (CPIA) verwacht dat het aandeel van Europa dit jaar nog zal toenemen. In het kader van de REPowerEU initiatieven zal tussen 2022 en 2027 voor 26 miljard euro worden geïnvesteerd in PV installaties.
Opmerkelijk is dat ondanks de lagere industriële activiteit in China de productie van PV-installaties toch blijft toenemen. De PMI-index, die de activiteit in de Chinese industrie meet, daalde in januari voor de zesde maand op rij. Toch steeg de output van PV-installaties in januari met 8,6% op maandbasis naar 29,1 GigaWatt.
Voor februari wordt op een verdere toename naar 30 GigaWatt gerekend. Naarmate de Chinese economie herstelt na de lockdowns kan de productie een versnelling hoger schakelen. De CPIA verwacht dat de productiecapaciteit voor PV-installaties in 2023 en de komende jaren verder zal toenemen.
Dit zijn gunstige evoluties voor zilver, dat met voorsprong het best geleidende metaal is. Als basisgrondstof voor PV-toepassingen wordt zilverpoeder gebruikt. Dit wordt omgezet in een soort pasta dat als coating wordt aangebracht op wafers (silicium schijven) waar PV-modules uit zijn samengesteld.
Bij lichtinval komen elektronen vrij die elektriciteit opwekken die vervolgens wordt getransporteerd naar het elektriciteitsnet of naar een opslagapparaat (battery storage). Binnenkort kom ik hier in een meer uitgebreid artikel op terug.
Bron: Heraeus Precious Metals, CPIA
Soepele service
erik
1 maand geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
1 maand geleden
Discrete bezorging
Opa
1 maand geleden
erg proffecioneel.
Wafa
1 maand geleden
Snelle en efficiënte afhandeling.
Mike
2 maanden geleden
Komt afspraken altijd naIndien gewenst is er altijd extra…
Een
2 maanden geleden
Afspraak op korte termijn
Fernando
2 maanden geleden
Uiterst correct en fijn contact
Jan
2 maanden geleden
prettig e voelt veilig
DE
2 maanden geleden
Prima service
Jan
3 maanden geleden
Prima organisatie.
HB
3 maanden geleden
De mensen van Amsterdam Gold vormen het bedrijf
Paul
3 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws