Goud zet in januari de opmars van eind vorig jaar door en klom naar het hoogste niveau sinds april 2022. Sinds begin november klom de goudprijs van 1620 naar 1915 dollar of een stijging met 18%. Tijdens die periode was er slechts één noemenswaardige terugval van 1790 naar 1720 en die was dan nog van heel korte duur. Sinds begin dit jaar bedraagt het rendement van goud in dollar 5%.
In euro is het een flink stuk minder en dat is de omgekeerde situatie van het grootste deel van vorig jaar. Dat komt uiteraard omdat de dollar de afgelopen maanden heel wat van zijn pluimen heeft gelaten. Het euro/dollar paar klom van 0,95 in oktober naar 1,09 nu. Het gevolg is dat de stijging van de goudprijs sinds de bodem van begin november in euro beperkt bleef tot 7% (1650 tot 1760). Sinds de start van 2023 bedraagt het rendement in euro nu 3%.
De zilverprijs brak eerder uit dan die van goud en is de voorbije weken aan het consolideren. Het herstel van zilver blijft nu al bijna een maand steken net boven 24 dollar en hoe langer een verdere stijging op zich laat wachten, hoe hoger de kans op een terugval. Dezelfde redenering gaat op voor goud dat nu aan een voorlopige topvorming bezig lijkt. Zilver noteert sinds de jaarstart op +1% in dollar en -1% in euro. De goud/zilver ratio is weer geklommen naar 80 tegenover 76 een maand geleden.
Intussen wijzen verschillende technische indicatoren op een ‘overbought’ of overgekochte situatie voor goud. Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat de goudprijs meteen zal dalen want een dergelijk technisch beeld kan langere tijd standhouden. Ik zeg dus niet dat er zeker een correctie komt maar het risico neemt wel toe. Bij goud kan er potentieel gemakkelijk 5% af, wat de prijs in de buurt van 1800 dollar zou brengen. Dit is overigens enkel van belang voor traders want ik zie de goudprijs daarna zijn stijgende trend weer hernemen. Een consolidatie, zoals bij zilver de voorbije weken, is even goed mogelijk.
De inflatie is overal aan het dalen maar de centrale bankiers zijn nog steeds in ‘monetaire verstrakking’ modus. Dit betekent dat de reële rente stijgt en daarmee ook de opportuniteitskost van goud. In een eerste fase daalt het tempo van de renteverhogingen om daarna een tijd te consolideren op hetzelfde niveau en in een derde en laatste fase te dalen.
De Federal Reserve zit intussen al in die eerste fase. Het stijgingstempo vertraagde in december van 75 naar 50 basispunten en volgens de CME FedWatch Tool denkt 96% dat dit bij de volgende beleidsvergadering van 1 februari verder zal afnemen naar 25 basispunten. De ECB is pas later gestart met renteverhogingen en zit nog niet in die fase. Het renteverschil tussen de eurozone en de Verenigde Staten zal wel kleiner worden en daar anticiperen de valutamarkten op met een duurdere euro
De lagere inflatie is het gevolg van een vertragende economie (mede door de renteverhogingen). De volgende stap logische stap is een recessie en dan gaat de monetaire politiek weer richting versoepelingen met renteverlagingen. Maar zover zijn we nog niet en ik verwacht deze pas in 2024.
Bron: CME FedWatch Tool
Het rendement van zilver was tijdens het grootste deel van 2022 negatief en dat in vrijwel alle valuta. Dank zij een late rally werd dit in extremis nog omgedraaid in een positief cijfer. Het edelmetaal ging het jaar uit met een winst van 3% in dollar en zelfs 9% in euro.
Definitieve cijfers voor 2022 zijn nog niet beschikbaar, maar het Silver Institute maakte samen met Metals Focus al een aantal prognoses voor wat op verschillende vlakken een recordjaar lijkt te worden. De zilvermarkt was in 2022 voor het tweede opeenvolgende jaar in deficit. Het tekort wordt geschat op een historisch hoog cijfer van 194 miljoen troy ounce of vier keer zoveel als een jaar eerder.
De globale vraag naar zilver zal in de buurt van 1,21 miljard troy ounce of meer dan 3760 ton zijn uitgekomen. Dit is 16% meer dan in 2021 en een nieuw record. De meeste vraagcomponenten lieten een recordvraag optekenen, met uitzondering van fotografie en de fysieke zilvertrackers of Exchange Traded Funds (ETF’s).
De industriële zilverconsumptie tekent voor 45% van de totale vraag. Die zit in de lift door de toegenomen elektrificatie. Zilver wordt met name gebruikt in verschillende componenten voor elektrische en hybride voertuigen omwille van de uitstekende geleidende eigenschappen. Andere toepassingen in de ‘groene economie’ zijn zonnepanelen en opslagsystemen voor energie. Het edelmetaal wordt ook in verschillende componenten voor 5G netwerken gebruikt. De aard van de vraag maakt dat zilver beter beschermd is tegen de nadelige effecten van een economische recessie.
De fysieke investeringsvraag naar zilver klom volgens de schattingen vorig jaar met 18% naar 329 miljoen troy ounce. Het gaat daarbij met name om staven en beleggingsmunten. De vraag in India is zelfs verdubbeld. De consumptie van zilveren juwelen klom met 29% naar 235 miljoen troy ounce en kan ook gedeeltelijk als een vorm van investeringsvraag worden beschouwd. Alleen de ETF’s gingen er op achteruit waarbij 110 miljoen troy ounce uit deze producten wegvloeide.
Aan de aanbodzijde klom de globale mijnproductie van zilver met 1% naar 830 miljoen troy ounce. De rest van het aanbod kwam uit recyclage. De mijnproductie nam met name toe in Mexico en Chili. Beide landen hadden in 2021 nog te kampen met mijnsluitingen als gevolg van de Covid-crisis. Rusland, China en Peru produceerden dan weer minder zilver.
Voor de mijnbouwers was het een lastig jaar want ze kregen af te rekenen met oplopende kosten voor energie, arbeid en grondstoffen terwijl de verkoopprijs (in dollar) gedurende het grootste deel van het jaar niet steeg. In de eerste jaarhelft hadden hogere prijzen van basismetalen die als bijproduct werden geproduceerd nog een gunstige impact op de totale productiekost. Die meevaller viel in de tweede jaarhelft grotendeels weg toen de prijzen voor onder meer koper, lood en zink daalden door de toegenomen recessievrees.
Bron: Silver Institute, Metals Focus
Auteur: Koen Lauwers
Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws