Goud heeft het voorlopig lastig om een vervolg te breien aan de de goede prestatie van november. Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport, het inflatierapport en de uitspraken van de Federal Reserve stonden daarbij een verdere rally in de weg, dit ondanks een pittige correctie van de dollar.
Door de daling van de dollarindex (DXY) blijft er van de winst van goud sinds begin november in andere valuta niet veel over. Wel integendeel, want in euro is de goudprijs op maandbasis zelfs licht gedaald. Er is dus een nieuwe trigger nodig en die kan er bijvoorbeeld komen van meer realistische inflatieverwachtingen.
De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft voorlopig in goede doen maar door de samenstelling van de cijfers is dit een indicator die sterk achterop loopt. De inflatie heeft de voorbije zomer gepiekt en de komende maanden kan van een verdere daling worden uitgegaan. Dit heeft te maken met basiseffecten (vergelijkingen met dezelfde maand vorig jaar) en de samenstelling met een groot gewicht voor woningkosten (huur en hypotheken). De inflatie is echter nog niet onder controle in die zin dat een terugkeer naar de pre-Covid cijfers van 2% of lager, de officiële inflatiedoelstelling van de centrale bank, er niet meteen inzit. Waarschijnlijk zal deze in 2023 tussen 3% en 6% blijven schommelen.
De Federal Reserve verhoogde op 14 december zoals verwacht de rente met 50 basispunten naar 4,25 tot 4,5%. Dit maakt van 2022 een jaar van ongezien snelle monetaire verkrapping met 425 basispunten (4,25%) gespreid over 7 renteverhogingen. Voorzitter Powell maakte duidelijk dat dit niet het einde is terwijl de markt eerder had gehoopt op meer signalen dat de centrale bank in 2023 weer een soepeler monetair beleid zou gaan voeren.
De Fed kan (en zal) het tempo van de renteverhogingen wel vertragen, maar de cruciale vraag is wat er daarna zal gebeuren. Blijft de rente na het einde van de opwaartse cyclus een langere periode op een hoog niveau of komen er vrij snel al weer renteverlagingen? Veel zal afhangen van hoe de economie de hogere rente verteert. De impact van renteverhogingen op de reële economie komt er gemiddeld pas na 6 tot 12 maanden.
Volgens de CME FedWatch Tool verwacht 75% dat de rentestijging bij de komende monetaire vergadering op 1 februari beperkt zal blijven tot 25 basispunten. Ongeveer een kwart gaan uit van 50 basispunten. De zogenaamde ‘terminal rate’ of het niveau waarop de Fed de renteverhogingen staakt, wordt door de markt op 5% geschat.
Minder dan twee weken voor het einde van het jaar noteert goud in dollar op -2%. In euro is dat +4,5%. Zilver noteert nu met een rendement van -1% in dollar en +5,5% in euro. Dit verschilt weinig van de prestatie in 2021 met een verlies van 3,5% in dollar en een winst van 3% in euro. Zilver blijft de outperformance van de voorbije maanden voortzetten. De goud/zilver ratio daalde naar 76 of het laagste niveau in bijna een jaar.
Bronnen: CME FedWatch Tool
De Deense Saxo Bank lanceert op het einde van elk jaar een aantal ‘outrageous’ of extravagante voorspellingen voor het daaropvolgende jaar. Die zijn vooral bedoeld als amusement richting het jaareinde maar gezien de onvoorspelbaarheid van de financiële markten komt er af en toe ook wel eens eentje uit. Zo was de voorspelling van hogere prijzen voor fossiele brandstoffen een jaar geleden allesbehalve een consensus opinie. Toch kwam de voorspelling uit. Saxo kon de inval van Rusland in Oekraïne en de gevolgen voor de energiemarkten uiteraard niet voorzien maar dat was ook lang niet de enige reden van de prijsstijgingen. De kern ligt bij het gebrek aan investeringen in productiecapaciteit tijdens het voorbije decennium. Elke onvoorziene onderbreking in het aanbod, van welke aard dan ook, heeft daardoor onmiddellijk zware gevolgen.
Dit jaar komt goud aan de beurt in de voorspellingen voor 2023. Volgens Ole Hansen, hoofd grondstoffenresearch bij Saxo, kan de goudprijs in 2023 richting 3000 dollar evolueren. Hansen erkent dat heel wat investeerders in 2022 gefrustreerd raakten met goud. De inflatie klom naar het hoogste niveau in vier decennia en toch noteert goud met een klein negatief rendement in dollar en slechts een bescheiden positief rendement in de meeste andere valuta.
Hansen schrijft dit toe aan de dure dollar, de oplopende rente en vooral de lage inflatieverwachtingen. De consensusverwachting is nog steeds dat de inflatie vrij snel onder controle zal zijn. De Forward Inflation Expected rate op vijf jaar bedraagt momenteel slechts 2,1%. Tegelijk bedraagt de rente op de vijfjaarse overheidsobligatie 3,6%. Dit impliceert een positieve reële rente, wat goud onaantrekkelijk maakt.
Deze redenering gaat niet langer op indien de inflatie wel (veel) hoger uitkomt dan verwacht. Dit is exact wat Hansen verwacht dat er zal gebeuren. De dollar zal niet langer kunnen profiteren van hogere rentevoeten omdat de zwakkere economie bijkomende renteverhogingen door de Federal Reserve lastig maakt. Er zal nieuwe monetaire en fiscale versoepeling nodig zijn om de groei te stimuleren en de inflatieverwachtingen zullen gereset worden door de markt.
Deze elementen zorgen voor een omgekeerde situatie als die in 2022 wat gunstig zou moeten uitdraaien voor goud. Saxo verwacht dat de dubbele top van 2075 dollar van augustus 2020 en maart 2022 in 2023 eindelijk zal sneuvelen. Zonder technische weerstand en met de rugwind van uitgestelde vraag zou de goudprijs op die manier richting 3000 dollar moeten koersen.
Een prognose van 3000 dollar, wat tegenover het huidige niveau een klim met 67 procent impliceert, klinkt niet alleen extravagant maar is het ook. Niets is onmogelijk op de financiële markten, maar de kans dat dit gebeurt, schat ik laag in. Zelfs in het eerste decennium van deze eeuw, het beste voor goud, steeg de prijs nooit meer dan 31% op jaarbasis. Dit zou nu dan ineens het dubbele zijn. De gemiddelde prijsstijging van de voorbije vijftien jaar bedraagt 8%. Dit mag in 2023 effectief wel wat meer zijn omdat de argumentatie van Saxo wel steek houdt en omdat het al van 2019 en 2020 geleden is dat goud nog eens goed presteerde. Een nieuwe top in dollar is zeker mogelijk, maar 3000 zie ik althans in 2023 echt niet gebeuren.
Bron: Saxo bank
Auteur: Koen Lauwers
Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.
heel vriendelijk en helpsam
reza
3 weken geleden
Heel fijn zaken doen met deze mensen.
Rob
3 weken geleden
Zeker een aanrader!
Arienne
1 maand geleden
Alles altijd tiptop.
Adam
1 maand geleden
Goede communicatie
Zz
1 maand geleden
Fysieke bestelling
Frank
1 maand geleden
Zeer betrouwbaar , kundig en vriendelijk
Aben
1 maand geleden
Fijne persoonlijke service met…
Klant
1 maand geleden
top bedrijf
klant
1 maand geleden
Soepele service
erik
3 maanden geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
3 maanden geleden
Discrete bezorging
Opa
3 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws