Nieuwsartikel
Nieuwsoverzicht

Aanhoudende hoge volatiliteit

Mar 26, 2022

De edelmetaalprijzen schieten de voorbije weken alle kanten op. Goud koerste op 7 maart naar 2074 dollar en strandde daarmee op een zucht van het vorige nominale record van augustus 2020. Een week later was er al weer meer dan 150 dollar af. Hetzelfde verhaal bij zilver, zij het iets minder uitgesproken.

De oorlogspremie vloeide dus heel snel weg uit goud en zilver en dat was met de prijsstijgingen van bijvoorbeeld nikkel en tarwe in het achterhoofd voor sommige beleggers toch een ontgoocheling. Nochtans is de situatie van deze grondstoffen in vergelijking met goud helemaal verschillend. In het geval van nikkel en tarwe, om bij deze grondstoffen te blijven, dreigt effectief fysieke schaarste. Bij goud is dat niet het geval omdat het aanbod in theorie onbeperkt is want bijna alle bovengrondse goud (zo’n 200000 ton) is nog steeds beschikbaar.

Het is belangrijk om te beseffen dat goud voor institutionele beleggers (nog) geen ‘conviction trade’ is maar wel een ‘hedge trade’. Anders gezegd, ze kopen goud niet uit overtuiging (conviction) als alternatief voor andere financiële activa maar wel om zich in te dekken (hedge) tegen prijsdalingen van deze activa. Wanneer de risicobereidheid weer toeneemt, worden de hedge posities teruggedraaid. Dit is wat de prijsdaling van 2074 naar 1920 dollar verklaart.

Dit neemt niet weg dat de pessimistische prijsprognoses van de  grootbanken (zie nieuwsbrief van begin januari) de prullenbak in kunnen. Met een klim van 6,3% (8,7% in euro) sinds het jaarbegin doet goud het allesbehalve slecht. Zilver kan met respectievelijk 9,1% en 11,5% nog betere cijfers voorleggen

Wanneer we de macro-economische realiteit vanop afstand observeren, dan zien we een stagflatie-scenario met een hoge (en nog oplopende) inflatie en een lagere groei. In de Verenigde Staten klom de index van de consumentenprijzen vorige maand naar 7,9% en was daarmee te ver vooruitgelopen op de beleidsdoelstelling. De Federal Reserve moest dus wel reageren en deed dit met een (verwachte) stap met 25 basispunten.

Op alle andere vergaderingen van 2022 ( nog 6 in totaal) zou de rente bijkomend met 25 basispunten worden verhoogd en daarmee dus op 1,75 tot 2% uitkomen. Dit is waar de markt momenteel rekening mee houdt. Van dit laatste ben ik lang niet zeker en wel om meerdere redenen. Ten eerste worden de groeidoelstellingen wereldwijd neerwaarts bijgesteld. Daarbij wordt verwezen naar de oorlog maar in realiteit was de vertraging al voor de inval van Rusland in Oekraïne ingezet. De Federal Reserve ging in december voor 2022 nog uit van een groei bbp-groei met 4%. Dit werd verlaagd naar 2,8%, verder afnemend naar 2,2% (2023) en 2% (2024). Met de huidige inflatiepercentages is dit in reële termen eigenlijk een krimp.

Deze groeivertraging wordt bevestigd door het signaal dat de obligatiemarkten sturen. De voorbije maanden werd het rentverschil tussen korte en lange looptijden steeds kleiner, waardoor de rentecurve vlakker werd. Eerder deze week was deze rentecurve zelfs even invers waarbij de vijfjaarse rente hoger lag dan de tienjaarse. Een inverse rentecurve is meestal de voorbode van een recessie. Dan is er nog de overheidsschuld, die in de Verenigde Staten is opgelopen naar 30 biljoen dollar of 125% van het bbp. Bijkomende rentestijgingen zouden de intrestlasten op deze schuld alleen maar doen toenemen. Het potentieel voor een verdere stijging van de langetermijnrente, wat negatief zou zijn voor goud, is dus beperkt.

Europa toont een gelijkaardig beeld met de Bank of England die de rente voor de derde keer op rij verhoogde naar 0,75%. De BoE ligt daarmee in pole positie wat verstrakkingen betreft. De Britten zien de inflatie later dit jaar oplopen naar 8%. De ECB komt enkele maanden achter en zal wellicht pas in de tweede jaarhelft een eerste rentestap overwegen.

Wat met het Russische goud?

Kort na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne werden de tegoeden van Rusland in het westen grotendeels bevroren. Dit geldt ook voor de activa van de Russische centrale bank die in het buitenland stonden geparkeerd. Tegelijk werd een aantal Russische commerciële banken de toegang ontzegd tot het SWIFT-systeem voor internationale betalingen. Toch is dit lang niet de financiële atoombom die verschillende media ervan hebben gemaakt. SWIFT is in beginsel een communicatiesysteem maar geen clearing- en settlement systeem. Banken werken voor internationale betalingen samen met een buitenlandse partnerbank. Die faciliteert de transactie via de betreffende buitenlandse centrale bank en daarvoor wordt SWIFT gebruikt.

Maar niet alle Russische banken werden geweerd en er is ook voor de andere banken nog steeds handel mogelijk. Dat is ook nodig want anders kan niet voor de invoer van Russisch aardgas worden betaald. Daarnaast is Rusland ook niet afgesloten van de offshore-dollarmarkt en kan het land bij bondgenoten nog relatief eenvoudig aan vreemde valuta geraken.

Een actief dat Rusland in eigen beheer heeft, is zijn goudvoorraad. Die bedraagt officieel 2300 ton en is daarmee de vijfde grootste van alle centrale banken ter wereld. Rusland is ook de derde grootste goudproducent ter wereld. Analisten sluiten bovendien niet uit dat een semi-overheidsinstelling naast de centrale bank nog over een extra goudvoorraad beschikt. Rusland heeft met ingang van 9 maart de BTW op goud afgeschaft (was 20%). Daarmee wil men de bevolking stimuleren om goud te kopen in plaats van vreemde valuta. Dit gebeurde de voorbije weken al, zij het grotendeels onder de vorm van papiergoud. Sberbank, Ruslands grootste financiële instelling, rapporteerde de voorbije weken een verviervoudiging van de investeringen in goud ETF’s.

De London Bullion Market Association of LBMA is de belangrijkste partij op de fysieke goudmarkt. Zij stellen een zogenaamde Good Delivery List samen van smelterijen die aan bepaalde voorwaarden voldoen (https://www.lbma.org.uk/good-delivery/gold-current-list#-). Een plek op deze lijst garandeert een internationale verhandelbaarheid aan een uniforme marktprijs. Als onderdeel van de sancties werden alle Russische smelterijen van de lijst afgehaald. De Amerikaanse tegenhanger CME Group deed hetzelfde. Dit betekent in de praktijk dat wie een goudstaaf van een Russische smelter wil verkopen, riskeert dit (tijdelijk) enkel met een korting te kunnen doen.

Analisten wijzen er op dat Rusland moeilijk van zijn goudvoorraad kan af geraken omdat geen enkele westerse centrale bank deze zou willen kopen. Maar dit is niet aan de orde en bovendien ook naast de kwestie. Er zijn wel centrale banken in Azië die met Rusland zou willen handelen en verkopen kan altijd via de Shanghai Gold Exchange, waar fysieke transacties plaatsvinden.  Merk op dat Rusland helemaal niet de intentie heeft om zijn goudvoorraden te verkopen, wel integendeel. Van een overhang van Russisch goud op de markt is dus helemaal geen sprake.

Alleen al het feit dat deze goudvoorraad er is, volstaat om de rest van de valutareserves credibel te maken, zelfs als zijn deze tijdelijk niet toegankelijk. Het beste bewijs daarvan is de evolutie van de roebel. Op 7 maart gingen nog bijna 160 roebel (RUB) in 1 dollar. Dit is 10 dagen later alweer gedaald naar 106. Het USD/RUB valutapaar noteert nog steeds een kwart boven het niveau van voor het uitbreken van de oorlog, maar dit is gezien de ernst van de situatie toch relatief weinig. Zonder ruim 20% van de reserves in goud aan te houden, was de impact op de lokale munt ongetwijfeld een stuk groter geweest.

 

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.

Mar 28, 2024

VROLIJK PASEN: Het kantoor van AmsterdamGold is vrijdag 29 maart en maandag 1 april gesloten. Alle bestellingen zullen vanaf dinsdag 2 april worden verstuurd. Onze website blijft 24/7 open voor het plaatsen van bestellingen.

+
Mar 13, 2024

Marktoverzicht maart 2024 - Sentiment gedraaid

+
Feb 16, 2024

Marktoverzicht februari 2024 – Jaarstart in mineur

+
Jan 11, 2024

Marktoverzicht: Wat gaat 2024 voor edelmetalen brengen? En wat doet goudprijs in een verkiezingsjaar?

+
Dec 18, 2023

2 januari is AmsterdamGold weer volledig geopend

+
Dec 7, 2023

Marktoverzicht november 2023 – De technische koersdoorbraak voor nieuwe records

+
Dec 6, 2023

Goud op weg naar een nieuw record in 2024

+
Nov 17, 2023

De serie 'Een Goud Gesprek' nu ook te beluisteren als podcast

+
Nov 13, 2023

Ontmoeting tussen Biden en Xi allesbepalend voor goud

+
Nov 9, 2023

Marktoverzicht oktober 2023 – records in zicht voor goud

+
Nov 3, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Leiden perverse systeemprikkels tot een big reset?

+
Oct 12, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: is de big reset al begonnen?

+
Oct 12, 2023

Marktoverzicht september 2023 – gaat goud naar 14.000 dollar per troy ounce?

+
Sep 29, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: blijven edelmetalen schaars?

+
Sep 13, 2023

Centrale banken diversifiëren deviezenvoorraad met goud vanwege onzekerheid

+
Sep 11, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Winnen de BRICS landen het van het Westen?

+
Sep 11, 2023

Marktoverzicht zomer 2023: weinig prijsbewegingen, centrale banken blijven goud kopen

+
Aug 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Mist Europa de boot met grondstoffen?

+
Jul 6, 2023

Het spel voor edelmetalen komt op de wagen

+
Jun 27, 2023

Komt de recessie er echt aan? Een Goud Gesprek met Han de Jong

+
Jun 19, 2023

Iedereen wil een goudmijn ontdekken. Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden

+
Jun 8, 2023

Marktoverzicht edelmetaal mei 2023

+
Jun 8, 2023

Centrale banken verklaren de liefde aan goud

+
Jun 6, 2023

Een Goud gesprek met Han de Jong: worden we in het westen armer?

+
May 23, 2023

Terugblik Symposium AmsterdamGold 11 mei 2023

+
May 16, 2023

sfeerimpressie AmsterdamGold Symposium 11 mei 2023

+
May 12, 2023

Komt de recessie?

+
May 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: papier versus fysiek goud en prijselasticiteit

+
May 2, 2023

Waarom het tijd is voor goud

+
May 1, 2023

Marktoverzicht april 2023: nog geen technische uitbraak goud

+
Apr 21, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Inflatie, opkomende economieën en edelmetaal

+
Apr 18, 2023

Gebruikt zon-energie de zilvervoorraden op?

+
Apr 13, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: vraag naar edelmetalen blijft stijgen

+
Apr 12, 2023

Goud slecht grens van 2.000 dollar

+
Mar 24, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Han de Jong: Gaan we een crisis in?

+
Mar 20, 2023

Amerikaanse bankencrisis zorgt voor vuurwerk op goudmarkt

+
Mar 6, 2023

Nieuwe website AmsterdamGold gelanceerd

+
Mar 6, 2023

Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver

+
Feb 17, 2023

Op zoek naar een steunniveau

+
Feb 7, 2023

Daar is de voorspelde correctie

+
Jan 20, 2023

Goud zet opmars voort

+
Jan 11, 2023

Terugblik & vooruitblik

+
Dec 23, 2022

Goud naar 3000 dollar in 2023?

+
Dec 6, 2022

November breekt de ban

+
Nov 9, 2022

Recordkwartaal voor goudaankopen centrale banken

+
Sep 20, 2022

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

+
Aug 22, 2022

51 jaar na Bretton Woods

+
Aug 8, 2022

Technische steun goud & zilver houden stand

+
Jul 19, 2022

Alle ogen gericht op de centrale bankiers

+
Jun 20, 2022

Goud als rustpunt op turbulente markten

+
Jun 3, 2022

Bescheiden herstel

+
May 20, 2022

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

+
May 9, 2022

Dollar en rente nekken uitbraakpoging

+
Apr 19, 2022

Flirten met uitbraakniveaus

+
Apr 5, 2022

Wachten op nieuwe trigger

+
Mar 26, 2022

Aanhoudende hoge volatiliteit

+
Mar 3, 2022

Goud in oorlogstijden

+
Feb 17, 2022

Voorzichtig optimisme

+
Feb 4, 2022

Prijsvolatiliteit en het belang van ”good delivery” goud

+
Sep 2, 2021

Stagflatie-scenario gunstig voor goud

+
Actuele reviews

Handeling is makkelijk

Handeling is makkelijk

Jeannette - enschede, NL

18 uur geleden

ik vind de site erg overzichtelijk

ik vind de site erg overzichtelijk informatie is gemakkelijk te vinden uitleg en contactinfo goed telefonische info vriendelijk afspraken worden helemaal nagekomen

RN

23 uur geleden

Betrouwbare partner

Simpel, betrouwbaar, en als je belt krijg je gewoon zonder wachttijd een kundige medewerker aan de lijn.

Henk

6 dagen geleden

Aanbod gouden munten.

Ik ontving een e-mail van Amsterdam Gold waarin mij werd medegedeeld dat er troy ounce gouden munten voor een zeer aantrekkelijke prijs werden aangeboden. Nadat ik had besloten daar gebruik van te maken deelde ik hen dat per e-mail mede. Binnen wel zeer korte tijd werd dit bevestigd en werd de aankoop bevestigd. Alles werd geheel correct afgehandeld.

N.

1 week geleden

tevreden klant sinds 2017

sinds 2017 al tevreden klant, betrouwbaar en prima service

L.

1 week geleden

Excellent service

Excellent service, good communication!

Trayan

2 weken geleden

Geen problemen

Geen problemen

Ha

2 weken geleden

Goede aanbieding

Goede aanbieding. Vertrouwd adres. Prima aflevering. Mooi product.

Martin - 's-Gravenzande, NL

2 weken geleden

Blij met de transactie en de geweldige…

Blij met de transactie en de geweldige service!

E.

2 weken geleden

Snel betrouwbaar en veilig

Zoals alle eerdere bestellingen, makkelijk, snel en veilig geregeld.

CMA

3 weken geleden

De beste prijs en zeer snelle maar ook…

De beste prijs en zeer snelle maar ook vriendelijke aflevering. TOP

Mike

1 maand geleden

snel direct en betrouwbaar

snel direct en betrouwbaar

Frank

1 maand geleden

Beoordeeld met 5 van de 5 gebaseerd op 2,052 reviews op
logo
Adres

Danzigerkade 2
1013 AP, Amsterdam

+31 (0)20 65 89 555
info@amsterdamgold.com

Openingstijden

Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.

Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.

Nieuwsbrief

Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Copyright © 2024 AmsterdamGold. Alle rechten voorbehouden.