Nieuwsartikel
Nieuwsoverzicht

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

Sep 20, 2022

Auteur: Koen Lauwers

Een troy ounce goud was sinds het voorjaar van 2020 niet meer zo goedkoop. In vergelijking met maart noteert goud nu 400 dollar lager. Sinds de start van 2022 verloor goud iets meer dan 8% in dollar. In andere valuta is het beeld gunstiger omdat een groot deel van de prijsdaling net toe te schrijven is aan de klim van de Amerikaanse munt. Zo bedraagt het rendement in euro +4%, in Brits pond +9% en in Japanse yen zelfs +14%.

De zone rond 1670 dollar is een technisch belangrijk steunniveau waar elke prijsdaling sinds de start van 2020 op stuk liep en een opwaartse beweging inzette. Wordt deze steun gebroken (slotkoersen op weekbasis gelden als referentie), dan is een verdere daling niet uitgesloten. Diepere steunniveaus liggen op 1560 dollar en 1450 dollar. Belangrijk om op te merken is dat het technische plaatje van goud in andere valuta lang niet zo slecht is. Technische analyse is bovendien een hulpmiddel voor traders en geen exacte wetenschap. Fysieke goudkopers (buy and hold) hoeven er dus niet echt wakker van te liggen.

De elementen die op de goudprijs wegen, zijn intussen gekend. Over de dure dollar had ik het al. De Amerikaanse munt staat hoog omdat het de wereldreservemunt is. De meeste valutareserves en schulden zijn uitgedrukt in dollar en ook de grondstoffen worden in dollar verhandeld. Het positieve renteverschil maakt van de dollar op dit moment ook een gunstiger beleggingsmunt in vergelijking met andere valuta.

Dit renteverschil komt omdat de Federal Reserve in tegenstelling tot onder meer de Europese Centrale Bank, de Bank of England en de Bank of Japan de beleidsrente nooit tot nul heeft gereduceerd. Bovendien is de Fed sneller begonnen met de rente te verhogen om de inflatie een halt toe te roepen. De rente op twee jaar was sinds 2007 niet meer zo hoog en ligt meer 50 basispunten boven het niveau van de rente op tien jaar. De rentecurve is dus niet alleen invers maar ook nog eens uitzonderlijk steil.

Intussen sparen de centrale bankiers, op die van Japan na, de straffe taal niet. Inflatiebestrijding is prioriteit nummer één, hoewel deze lange tijd als ‘tijdelijk’ werd weggezet. De cijfers liegen echter niet want de index van de consumentenprijzen klom vorige maand met 8,3%, hoger dan verwacht. Verontrustender is bovendien dat ook de kerninflatie, exclusief energie, boven de verwachtingen lag. De hoge inflatie is dus meer dan alleen een verhaal van hoge gas- en brandstofprijzen.

Of de Federal Reserve de beleidsrente nu met 75 of 100 basispunten verhoogt, maakt eigenlijk weinig uit. De belangrijkste boodschap is dat de centrale bankiers zullen doorgaan tot de inflatie onder controle is. Dat is een bocht van 180 graden in vergelijking met begin dit jaar. Ook de ECB verhoogde de inflatieverwachtingen fors en voerde met 75 basispunten de grootste verhoging door sinds het bestaan van de euro. Voorlopig blijft enkel de Bank of Japan afzijdig en dat is ook te merken aan de stand van de yen, die sinds de Aziatische crisis van 1998 niet meer zo laag stond. In theorie een goede zaak voor de export maar daar heb je vrij weinig aan bij een economische recessie. Bovendien makt een zwakke munt de invoer van onder meer energie flink duurder en dat weegt op dit moment veel zwaarder door dan het exportvoordeel.

De recente ontwikkelingen op de financiële markten maken de noodzaak om fysiek goud aan te houden alleen maar groter. De acties van de centrale banken zullen in het beste geval een gematigde recessie veroorzaken en in het slechtste geval een zware recessie. Hoe dan ook zal de inflatie dan afnemen en kan de omgekeerde beweging worden in gang gezet met lagere rentes, een lagere dollar en hogere prijzen voor de edelmetalen.

Kan Moskou een volwaardig alternatief voor Londen worden als centrale fysieke goudhub?

Rusland kondigde aan een nieuw globaal edelmetaalplatform op te richten dat de concurrentie met de London Bullion Market Association (LBMA) moet aangaan. Ik zal uitleggen waarom ik eerder sceptisch ben over de slaagkansen van dit project.

Eerst enkele maanden terug in de tijd. Kort na de Russische inval in Oekraïne legden verschillende landen economische sancties op tegen Rusland. Bedoeling ervan was om de inkomsten die de oorlog financieren zoveel mogelijk lam te leggen. Specifiek voor goud was de belangrijkste maatregel dat vanaf 7 maart de accreditatie van alle Russische goudraffinaderijen werd ingetrokken. Dit betekende concreet dat alle goudstaven in Rusland gesmolten niet langer verkoopbaar waren via de LBMA. Dat is de centrale hub voor fysieke goudhandel tussen producenten, smelters, centrale en commerciële banken. Russische goudproducenten of banken konden van de ene op de andere dag hun goud niet meer kwijt in het westen.

De eerste reactie van de Russische centrale bank was om Russische banken die goud wilden verkopen (en dit niet meer konden op de internationale markt) een minimumprijs van 5000 roebel per gram te garanderen. Dat kwam overeen met ongeveer 1550 dollar per troy ounce aan de toenmalige wisselkoersverhoudingen of 400 dollar lager dan de marktprijs op dat moment. Officiële cijfers over hoeveel banken ingingen op het aanbod zijn er niet, maar ik kan me niet inbeelden dat het er heel veel waren.

Tweede maatregel was de oprichting van de Moscow International Precious Metals Exchange en de Moscow World Standard. Deze laatste moet de ‘Good Delivery List’ van de LBMA vervangen. In de praktijk kunnen enkel landen die de westerse sancties niet volgen op de nieuwe goudbeurs actief zijn want kapitaalbewegingen naar en van Rusland vanuit het westen zijn niet mogelijk. Blijven over: India, China en enkele landen uit het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.

Niet de minste landen, maar op het vlak van liquiditeit veel te klein om de LBMA het vuur aan de schenen te leggen. Een lagere liquiditeit betekent ook lagere biedprijzen en hogere verkoopprijzen (hogere spreads). Anders gezegd: een verkoper krijgt minder in Moskou dan in Londen en een koper betaalt er meer. De enige verkopers die je daarmee aantrekt zijn zij die geen andere keuze hebben dan in Moskou te verkopen, namelijk de Russische banken en goudproducenten zelf.

Kopers zullen enkel Moskou boven de LBMA verliezen als ze er net minder moeten betalen. Dan is er nog het valutarisico: op de LBMA wordt alles in dollar afgehandeld. In Moskou zou bijvoorbeeld een Chinese koper en een verkoper uit India zelf een dubbel valutarisico moeten dragen, nl. tussen beide valuta in de transactie onderling en de eigen munt tegenover de dollar.

Samengevat is de Moscow International Precious Metals Exchange absoluut geen ‘game changer’ op de globale fysieke goudmarkt. Het is wel een oplossing voor Rusland om hun goud toch te kunnen verkopen en voor de (net-westerse) kopers is het meestal een goede zaak omdat ze tegen een korting op de LBMA-prijs kunnen kopen.

Tekst: Koen Lauwers
Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.

Aug 12, 2024

AmsterdamGold en Holland Gold bundelen krachten

+
Jul 18, 2024

Op naar nieuwe recordprijs voor goud!

+
Jun 13, 2024

Marktoverzicht juni 2024 Gezonde correctie

+
May 15, 2024

Marktoverzicht mei 2024 Consolidatiefase maakt de weg vrij voor verdere prijsstijgingen

+
Apr 10, 2024

Marktoverzicht april 2024 - Goud gaat parabolisch - Koen Lauwers

+
Mar 13, 2024

Marktoverzicht maart 2024 - Sentiment gedraaid

+
Feb 16, 2024

Marktoverzicht februari 2024 – Jaarstart in mineur

+
Jan 11, 2024

Marktoverzicht: Wat gaat 2024 voor edelmetalen brengen? En wat doet goudprijs in een verkiezingsjaar?

+
Dec 7, 2023

Marktoverzicht november 2023 – De technische koersdoorbraak voor nieuwe records

+
Dec 6, 2023

Goud op weg naar een nieuw record in 2024

+
Nov 17, 2023

De serie 'Een Goud Gesprek' nu ook te beluisteren als podcast

+
Nov 13, 2023

Ontmoeting tussen Biden en Xi allesbepalend voor goud

+
Nov 9, 2023

Marktoverzicht oktober 2023 – records in zicht voor goud

+
Nov 3, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Leiden perverse systeemprikkels tot een big reset?

+
Oct 12, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: is de big reset al begonnen?

+
Oct 12, 2023

Marktoverzicht september 2023 – gaat goud naar 14.000 dollar per troy ounce?

+
Sep 29, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: blijven edelmetalen schaars?

+
Sep 13, 2023

Centrale banken diversifiëren deviezenvoorraad met goud vanwege onzekerheid

+
Sep 11, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Winnen de BRICS landen het van het Westen?

+
Sep 11, 2023

Marktoverzicht zomer 2023: weinig prijsbewegingen, centrale banken blijven goud kopen

+
Aug 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Mist Europa de boot met grondstoffen?

+
Jul 6, 2023

Het spel voor edelmetalen komt op de wagen

+
Jun 27, 2023

Komt de recessie er echt aan? Een Goud Gesprek met Han de Jong

+
Jun 19, 2023

Iedereen wil een goudmijn ontdekken. Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden

+
Jun 8, 2023

Centrale banken verklaren de liefde aan goud

+
Jun 8, 2023

Marktoverzicht edelmetaal mei 2023

+
Jun 6, 2023

Een Goud gesprek met Han de Jong: worden we in het westen armer?

+
May 23, 2023

Terugblik Symposium AmsterdamGold 11 mei 2023

+
May 16, 2023

sfeerimpressie AmsterdamGold Symposium 11 mei 2023

+
May 12, 2023

Komt de recessie?

+
May 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: papier versus fysiek goud en prijselasticiteit

+
May 2, 2023

Waarom het tijd is voor goud

+
May 1, 2023

Marktoverzicht april 2023: nog geen technische uitbraak goud

+
Apr 21, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Inflatie, opkomende economieën en edelmetaal

+
Apr 18, 2023

Gebruikt zon-energie de zilvervoorraden op?

+
Apr 13, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: vraag naar edelmetalen blijft stijgen

+
Apr 12, 2023

Goud slecht grens van 2.000 dollar

+
Mar 24, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Han de Jong: Gaan we een crisis in?

+
Mar 20, 2023

Amerikaanse bankencrisis zorgt voor vuurwerk op goudmarkt

+
Mar 6, 2023

Nieuwe website AmsterdamGold gelanceerd

+
Mar 6, 2023

Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver

+
Feb 17, 2023

Op zoek naar een steunniveau

+
Feb 7, 2023

Daar is de voorspelde correctie

+
Jan 20, 2023

Goud zet opmars voort

+
Jan 11, 2023

Terugblik & vooruitblik

+
Dec 23, 2022

Goud naar 3000 dollar in 2023?

+
Dec 6, 2022

November breekt de ban

+
Nov 9, 2022

Recordkwartaal voor goudaankopen centrale banken

+
Sep 20, 2022

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

+
Aug 22, 2022

51 jaar na Bretton Woods

+
Aug 8, 2022

Technische steun goud & zilver houden stand

+
Jul 19, 2022

Alle ogen gericht op de centrale bankiers

+
Jun 20, 2022

Goud als rustpunt op turbulente markten

+
Jun 3, 2022

Bescheiden herstel

+
May 20, 2022

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

+
May 9, 2022

Dollar en rente nekken uitbraakpoging

+
Apr 19, 2022

Flirten met uitbraakniveaus

+
Apr 5, 2022

Wachten op nieuwe trigger

+
Mar 26, 2022

Aanhoudende hoge volatiliteit

+
Mar 3, 2022

Goud in oorlogstijden

+
Feb 17, 2022

Voorzichtig optimisme

+
Feb 4, 2022

Prijsvolatiliteit en het belang van ”good delivery” goud

+
Sep 2, 2021

Stagflatie-scenario gunstig voor goud

+
Actuele reviews

Uitstekende dienstverlening en expertise

Gebruiksvriendlelijke site met meerdere opties vo rhet bezorgen. De communicatie verloopt uitstekend. Behulpzame en deskundige medewerkers.

H.

4 dagen geleden

Discrete bezorging

Discrete bezorging. Onopvallende auto, geen spiksplinternieuwe bak met AG stikkers en zo. Idem bezorger. 12 points AG! 👍

Opa

4 dagen geleden

erg proffecioneel.

erg proffecioneel.

Wafa

2 weken geleden

Snelle en efficiënte afhandeling.

Snelle en efficiënte afhandeling.

Mike

3 weken geleden

Komt afspraken altijd naIndien gewenst is er altijd extra…

Indien gewenst is er altijd extra service. En altijd goed telefonisch bereikbaar. Zeer prettig

Een

1 maand geleden

Afspraak op korte termijn

Afspraak op korte termijn. Alle medewerkers, die ik tot nu toe heb ontmoet, waren vriendelijk en behulpzaam. Informatie en uitleg desgevraagd.

Fernando

1 maand geleden

Uiterst correct en fijn contact

Uiterst correct en fijn contact

Jan

1 maand geleden

prettig e voelt veilig

prettig e voelt veilig

DE

1 maand geleden

Prima service

Prima service

Jan

1 maand geleden

Prima organisatie.

Prima organisatie. Professioneel, kwaliteit en veilig gevoel

HB

1 maand geleden

De mensen van Amsterdam Gold vormen het bedrijf

De mensen die Amsterdam Gold vormen, zijn allereerst heel prettig in de omgang en ook deskundig. Maar het eerste is wat ons als mensen allemaal aan elkaar bind. Oprechte complimenten aan het hele bedrijf

Paul

2 maanden geleden

Goed contact en op een prettige manier geholpen

Goed contact en op een prettige manier geholpen

H.

2 maanden geleden

Beoordeeld met 4.9 van de 5 gebaseerd op 2,082 reviews op
logo
Adres

Danzigerkade 2
1013 AP, Amsterdam

+31 (0)20 65 89 555
info@amsterdamgold.com

Openingstijden

Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.

Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.

Nieuwsbrief

Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Copyright © 2024 AmsterdamGold. Alle rechten voorbehouden.