Wie de edelmetalen van nabij opvolgt, werd er de voorbije tien dagen nog eens aan herinnerd dat het heel snel kan gaan in dit segment. Op 8 maart kostte een troy ounce goud nog minder dan 1810 dollar. Anderhalve week later was daar al 150 dollar bijgekomen. Dit brengt het rendement voor 2023 op bijna 9% in dollar en in euro.
Lees meer +In de afgelopen weken is de nieuwe website van AmsterdamGold gelanceerd. In deze nieuwe website is het mogelijk om vanuit een online klantaccount zowel te kopen als te verkopen en de eventuele opslag bij AmsterdamSafe te beheren.
Lees meer +De energietransitie in het westen heeft positieve gevolgen voor de vraag naar zilver. Ondanks de recessievrees in de Verenigde Staten en Europa zal de vraag naar fotovoltaïsche modules (PV) voor zonnepanelen dit jaar niet afnemen. De Duitse edelmetalengroep Heraeus Precious Metals verwacht dat 2023 een nieuw recordjaar wordt wat betreft de installatie van PV-installaties dank zij de rugwind van fiscale stimuli en de steun van overheden die hun targets op het vlak van hernieuwbare energie moeten halen.
Lees meer +De prijscorrectie bij de edelmetalen zette zich de voorbije weken door. Na het voor goud ongunstige banenrapport in de Verenigde Staten werd ook het inflatierapport negatief geïnterpreteerd. Op jaarbasis werd het leven 6,4% duurder, iets onder de 6,5% van het vorige rapport maar de daling was wel iets kleiner dan verwacht. De kerninflatie, exclusief voeding en energie, steeg tot 0,4% en dit was de grootste klim op maandbasis in drie maanden. Op jaarbasis zakt de inflatie voor de zevende maand op rij maar bepaalde prijsstijgingen blijken hardnekkiger dan gedacht.
Lees meer +De financiële markten hebben een turbulente week achter de rug en ook de prijzen van de edelmetalen schoten alle kanten uit. In een week met verschillende monetaire vergaderingen (Federal Reserve, Bank of England, ECB) wisten goud en zilver eerst geen richting te kiezen maar na het banenrapport donderde de prijs naar omlaag.
Lees meer +Goud zet in januari de opmars van eind vorig jaar door en klom naar het hoogste niveau sinds april 2022. Sinds begin november klom de goudprijs van 1620 naar 1915 dollar of een stijging met 18%. Tijdens die periode was er slechts één noemenswaardige terugval van 1790 naar 1720 en die was dan nog van heel korte duur. Sinds begin dit jaar bedraagt het rendement van goud in dollar 5%.
Lees meer +Goud zette het jaar uitstekend in en klom in de eerste handelsdagen van 2023 naar het hoogste niveau sinds juni. Eigenlijk zit de prijs al sinds november in de lift. Het gele metaal sloot het jaar af met een klein verlies in dollar (-0,3%) maar in vrijwel alle andere belangrijke valuta was het rendement positief. Dit bedroeg 6 procent in euro, 12 procent in Brits pond en zelfs 14 procent in Japanse yen.
Lees meer +Goud heeft het voorlopig lastig om een vervolg te breien aan de de goede prestatie van november. Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport, het inflatierapport en de uitspraken van de Federal Reserve stonden daarbij een verdere rally in de weg, dit ondanks een pittige correctie van de dollar.
Lees meer +Voor het eerst sinds maart kon goud vorige maand nog eens een prijsstijging op maandbasis voorleggen. Het was meteen een stevige klim van 7% waarmee het gele metaal weer de kaap van 1800 dollar rondde en dat was al van augustus geleden. Goud kende op 1 december zelfs de grootste dagwinst sinds april 2020 nadat Federal Reserve voorzitter Powell hintte op een trager tempo wat de toekomstige renteverhogingen betreft.
Lees meer +Oktober was de zevende opeenvolgende verliesmaand voor goud (in dollar), al bleef het verlies beperkt tot 1%. Goud noteert begin november 8% lager dan bij de start van 2022. In euro bedraagt het rendement +5,5%. Uitgedrukt in Brits pond en Japanse yen, beide valuta die een nieuw historisch dieptepunt bereikten tegenover de dollar, ligt het rendement uiteraard nog een stuk hoger.
Lees meer +Een troy ounce goud was sinds het voorjaar van 2020 niet meer zo goedkoop. In vergelijking met maart noteert goud nu 400 dollar lager. Sinds de start van 2022 verloor goud iets meer dan 8% in dollar. In andere valuta is het beeld gunstiger omdat een groot deel van de prijsdaling net toe te schrijven is aan de klim van de Amerikaanse munt. Zo bedraagt het rendement in euro +4%, in Brits pond +9% en in Japanse yen zelfs +14%.
Lees meer +Goud blijft voorlopig in de prijsvork tussen 1680 en 1950 dollar bewegen. De fundamentals blijven sterk voor de langere termijn maar traders die wat actie willen, kunnen overwegen om hun goudpositie (al dan niet tijdelijk) uit te breiden wanneer de prijs richting de onderkant van die vork beweegt. Half augustus noteert het gele metaal met een rendement van -3,5% in dollar en +8,5% in euro.
Lees meer +Het risico op een liquiditeitscrisis is nog niet helemaal geweken maar het extreem negatieve sentiment tegenover de edelmetalen is de voorbije weken wel wat gekeerd. De technische steun bij goud op het niveau van 1670-1680 hield weer stand en ook zilver koerste van 18 dollar op korte tijd weer richting 20 dollar. Goud staat sinds begin dit jaar op een verlies van 2,9% in dollar. In euro bedraagt het rendement wel +8,4%. Voor zilver bedragen deze cijfers respectievelijk -14,6% en -4,7%.
Lees meer +De goudprijs dook vorige week voor het eerst in bijna een jaar onder de grens van 1700 dollar. Het niveau rond 1670-1680 dollar bleek sinds het voorjaar van 2020 al een aantal keer een stevige technische steun. Toch is het geen uitgemaakte zaak dat dit deze keer ook het geval zal zijn.
Lees meer +De onrust op de financiële markten is de voorbije weken weer sterk toegenomen. De meeste grote aandelenindexen zijn alle winsten sinds de start van 2021 intussen kwijtgespeeld. Ook de obligaties presteren slecht nu de rentes blijven stijgen en wie dacht dat crypto’s de ultieme ‘safe haven’ waren, staat intussen ook weer met beide voeten op de grond.
Lees meer +Sinds het dieptepunt van 16 mei (1787 dollar) kon de goudprijs een deel van het verlies van de eerste maandhelft weer goedmaken. Toch was mei met een verlies van ongeveer 2% de tweede opeenvolgende maand met een prijsdaling. Zilver deed het nog minder goed en moest 4% inleveren. Platina was het enige edelmetaal dat vorige maand een positief rendement (3% ) kon voorleggen.
Lees meer +De edelmetaalprijzen gingen de voorbije weken verder onderuit. Amper een maand geleden leek nog een technische uitbraak in de steigers te staan maar goud en zilver corrigeerden met respectievelijk 10% en 20% sinds de top van half april. Daarbij daalde goud voor het eerst sinds januari onder de grens van 1800 dollar. De zilverprijs viel zelfs naar het laagste peil sinds de zomer van 2020 terug.
Lees meer +De Amerikaanse munt zette de voorbije weken een ijzersterke prestatie neer. De dollarindex (DXY), die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover die van 6 andere valuta, klom vorige maand naar het hoogste niveau sinds december 2002! Met een klim van 4,8% zette de dollarindex in april de beste maandprestatie neer sinds januari 2015. Dat komt omdat de markt verwacht dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente sneller én hoger zal laten oplopen dan de centrale banken van andere ontwikkelde landen, wat investeringen in de munt interessanter maakt.
Lees meer +De edelmetalen hebben het tweede kwartaal alvast goed ingezet. De goudprijs flirt weer met de grens van 2000 dollar en staat al 8% hoger dan bij de start van 2022. In euro komt daar nog meer dan 5% bij. Bezitters van fysiek goud in de eurozone hebben de inflatiestijging dus al meer dan gecompenseerd. In het geval van zilver bedraagt de stijging 10% in dollar en 15,5% in euro.
Lees meer +Er zat de voorbije 2 weken niet zoveel evolutie in de goudprijs. Na de terugval sinds de top van 7 maart (2074 dollar) consolideert goud rond 1920 dollar. Dit is het niveau van de vorige historische top van augustus 2011. Die hield stand tot augustus 2020. Ondanks de correctie van de voorbije weken was de periode tussen januari en einde maart het sterkste kwartaal voor goud sinds het derde kwartaal van 2020.
Lees meer +De edelmetaalprijzen schieten de voorbije weken alle kanten op. Goud koerste op 7 maart naar 2074 dollar en strandde daarmee op een zucht van het vorige nominale record van augustus 2020. Een week later was er al weer meer dan 150 dollar af. Hetzelfde verhaal bij zilver, zij het iets minder uitgesproken.
Lees meer +Hoewel de volatiliteit op de financiële markten erg hoog is, blijven de klassieke beursalgoritmes wel hun werk doen. Dit betekent dat de goudprijs stijgt op risk-off dagen wanneer de aandelenkoersen kelderen. Omgekeerd wordt het gele metaal goedkoper wanneer de beurzen weer een dagje in risk-on modus gaan. Hetzelfde beeld zien we bij de evolutie van de dollar en de langetermijnrente.
Lees meer +De edelmetaalprijzen surfen op korte termijn mee op de sentimentgolven die door de Rusland-Oekraïne crisis worden veroorzaakt. Eerder deze week was het feit dat de goudprijs op het hoogste niveau in 3 maanden noteerde zelfs een item in de ‘mainstream’ pers.
Lees meer +In aanloop naar de monetaire vergadering van de Federal Reserve van 26 januari was de goudprijs opgelopen naar 1854 dollar, het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Daarmee was de technische weerstand van 1830 dollar duidelijk doorbroken zodat de kaarten leken goed te liggen voor verdere prijsstijgingen.
Lees meer +Goud en zilver hebben een deel van de verliezen sinds de vergadering van de Federal Reserve van vorige maand weer goedgemaakt. Technisch flirt het gele metaal weer met het 200-daags gemiddelde.
Lees meer +Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws