In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd door de financiële markten geanticipeerd op een periode van onzekerheid. Dit was een van de factoren die de edelmetaalprijzen ondersteunden.
Lees meer +In december 2024 neemt Holland Gold de dienstverlening van AmsterdamGold over. Alle producten en diensten van AmsterdamGold zijn dan beschikbaar www.hollandgold.nl. De service en mogelijkheden blijven zoals u gewend bent. Via de oude website wordt u doorgestuurd en telefonisch is het vertrouwde team voor u bereikbaar.
Lees meer +Goud zette in oktober in de meeste valuta nieuwe nominale recordprijzen neer. Na drie kwartalen in 2024 bedraagt het rendement nu 35% in dollar en 37,5% in euro. In reële termen (aangepast voor inflatie) is ook het record van september 2011 (toen 1920 dollar) gesneuveld.
Lees meer +Goud blijft op recordkoers en bereikte vorige maand een nieuwe (nominale) top. Met een klim van 14% was het derde kwartaal het beste sinds begin 2016. Na een korte consolidatieperiode vindt het gele metaal in oktober weer de weg naar boven.
Lees meer +De goudprijs schommelt al enkele weken in de buurt van de 2500 dollar grens en doet het daarmee een stuk beter dan de meeste andere metalen. Zilver, platina, palladium en ook basismetalen als koper ondergingen sinds de top net voor de zomer wel een correctie maar goud houdt voorlopig goed stand en kende nog geen noemenswaardige terugval.
Lees meer +Holland Gold neemt AmsterdamGold inclusief het opslagbedrijf AmsterdamSafe over van het investeringsfonds Value8. Value8 was sinds 2011 aandeelhouder in AmsterdamGold en een pionier in de commerciële Nederlandse goudhandel. Holland Gold groeide de afgelopen 10 jaar tot de grootste online goudhandelaar van Nederland. Toezichthouders ACM en AFM gaven onlangs toestemming voor de transactie.
Lees meer +AmsterdamGold en Holland Gold zijn voornemens de krachten te bundelen en te komen tot één sterke edelmetaal-groep. De doelstelling van de combinatie is om een nog bredere groep beleggers de mogelijkheid te bieden om eenvoudig te investeren in goud en zilver zodat zij zich kunnen beschermen tegen geldontwaarding en financiële crises.
Lees meer +De zomer is traditioneel een kalme periode wat de activiteit op de edelmetaalmarkten betreft met bijgevolg een relatief lage prijsvolatiliteit. Maar dit is in 2024 wel anders met goud dat na een verrassend korte consolidatieperiode weer een aanval inzet op nieuwe (nominale) hoogtepunten.
Lees meer +Tussen de start van de uitbraak van de goudprijs in februari en half mei werd het gele metaal bijna een kwart duurder. Dat er daarna een correctie volgt waarbij een deel van de prijsstijging wordt teruggenomen, is perfect logisch en zelfs heel gezond met het oog op een duurzame langetermijntrend.
Lees meer +Goud zit in een welgekomen consolidatiefase nadat de prijs tussen half februari en half april met meer dan 400 dollar per troy ounce of ruim 20% steeg.
Lees meer +Met een klim van 8,3% was maart één van de sterkste maanden ooit voor goud. Het is niet ongewoon dat er na een technische uitbraak (naar boven of naar beneden) een versnelling van de bestaande trend volgt. Dat was bij goud niet anders nadat de driedubbele top op 2070 dollar werd uitgeveegd door een hoger maandslot.
Lees meer +Goud startte het jaar eerder in mineur en ging daarmee tegen de historische trend in. Half februari viel de goudprijs nog onder de grens van 2000 dollar per troy ounce, wat sinds het jaarbegin een negatief rendement van 3% opleverde. Maar enkele weken later is het sentiment weer helemaal gekeerd.
Lees meer +Lange tijd was er een sterke correlatie tussen de goudprijs en de reële rente (nominale rente min inflatie). Goud is geen rentedragend actief wat wil zeggen dat een positieve reële rente ongunstig is voor het gele metaal wegens de zogenaamde opportuniteitskost. Omgekeerd is een negatieve reële rente juist heel gunstig voor goud.
Lees meer +Goud sloot het jaar 13% hoger af en deed het daarmee een stuk beter dan de andere edelmetalen. Zilver boekte in 2023 een klein verlies (-1%) maar platina (-8%) en vooral palladium (-39%) lieten het helemaal afweten.
Lees meer +De goudprijs zette in november de stijgende trend van een maand eerder voort en kende voor het eerst een maandslot boven 2000 dollar. Dit was technisch een belangrijke doorbraak die kort nadien werd bevestigd door een heuse blow-off top.
Lees meer +Zondagavond 3 december was het eindelijk zo ver. De goudprijs brak kortstondig door de grens van $2,100 en liet binnen de handelsdag een nieuwe hoogste koers van $2,151.30 noteren. De rek is er daarmee nog niet uit. Uitzicht op renteverlagingen, voortdurende aankopen door centrale banken en toenemende geopolitieke spanningen maken het verre van denkbeeldig dat er in 2024 opnieuw een record op de borden zal verschijnen.
Lees meer +Onze serie 'Een Goud Gesprek' is nu ook te beluisteren als podcast. In deze 2-wekelijkse serie gaan onze experts Han de Jong of Jean-Paul van Oudheusden in op de ontwikkelingen in onze economie, de financiële markten en de edelmetaalmarkt. Ideaal om bijvoorbeeld te luisteren in de auto. Prangende vragen over macro-economische ontwikkelingen, de verschuivende machtsblokken met de opkomende BRICS landen, de big reset en de de-dollarization worden beantwoord. En uiteraard veel over goud, zilver en platina. Welke krachten hebben invloed op de koersen? Waarom kopen centrale banken zoveel goud? Hoe ziet de productieketen van edelmetaal eruit?
Lees meer +Op woensdag 15 november vindt voor het eerst sinds een jaar een fysieke ontmoeting plaats tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Een verslechtering van de toch al niet zo goede relatie tussen Biden en Xi kan de geopolitieke spanningen in de wereld verder op scherp zetten. Als de financiële markten het idee krijgen dat de kans op escalatie in Taiwan toeneemt kan de goudprijs de psychologische barrière van $2000 opnieuw doorbreken en komt de all-time high van $2075 in zicht.
Lees meer +Met een prijsstijging van bijna 150 dollar of 7% was oktober de op een na beste maand van het jaar voor goud. De klim bracht de prijs weer boven de grens van 2000 dollar. Met nog 8 weken te gaan in 2023 noteert goud op +9% in dollar en +8% in euro. Hoewel bij velen de perceptie heerst dat goud het niet goed doet, staat het gele metaal in verschillende valuta op of dichtbij een historisch hoogtepunt.
Lees meer +In deze aflevering geeft Jean-Paul een interessant college over beleggen. Wanneer moet je als belegger wat doen? Gaat onze economie richting een zachte of harde landing? Is de-dollarization echt ingezet door andere machtsblokken? Wie wil überhaupt de staatsschuld van Amerika nog financieren door het kopen van staatsobligaties? Of zet de US de geldpers gewoon weer aan? Tot slot bediscussieert Jean-Paul of perverse systeemprikkels en fiat geld leiden tot een big reset?
Lees meer +Is de big reset begonnen? In deze aflevering gaat Han de Jong in op de elementen van een big reset. Zoals de vraag of een flexibele hoeveelheid fiat geld houdbaar is? Leidt dit tot perverse prikkels? Welke alternatieven zijn er voor fiat geld? Waarom is de gouden standaard een aantal malen afgeschaft? Ook gaat Han in op de verschuivende machtsblokken in de wereld? Wat betekent dit en komt er daarmee een big reset op gang. Tot slot geeft Han nog een belangrijk advies hoe een particulier zich kan indekken tegen risico’s.
Lees meer +Er zijn twee elementen waar goud allergisch voor is en dat zijn een positieve reële rente en een dure dollar. De afgelopen tijd kregen we ze allebei. Het is dan ook geen verrassing dat het gele metaal tijdelijk in de hoek zit waar de klappen vallen. Aan de andere blijkt uit een onderzoek van Leigh Goehring en Mats Rozencwajg dat de stijging van de goudprijs blijft flink achter op de stijging van de geldhoeveelheid en dat de goudprijs naar 14.000 per troy ounce zou moeten.
Lees meer +De schaarste van edelmetaal is essentieel voor de koers van edelmetaal. In deze aflevering legt Jean-Paul van Oudheusden uit hoe de exploitatie van edelmetalen er in de praktijk uitziet. Hoeveel edelmetaal hebben we boven de grond en hoeveel zit onder de grond? Hoeveel edelmetaal kan nog worden ontdekt en blijft het daarmee nog schaars? Wie zijn de belangrijkste spelers in de goudwinning en hoe lang duurt het om goud boven de grond te halen? Tenslotte gaat Jean-Paul uitgebreid in op de duurzaamheid in deze markt.
Lees meer +“De vooruitzichten voor de economie en de financiële markten zijn onzeker.” Ik vind het een afschuwelijke dooddoener, want het is altijd per definitie waar. Je kunt er als belegger niets mee. En toch ben ik geneigd te zeggen dat de onzekerheden nu wel uitzonderlijk groot zijn. Vanuit een risicomanagement perspectief diversifiëren centrale banken in opkomende landen hun deviezenreserves. Ik zie niet in waarom beleggers dat voorbeeld niet zouden volgen.
Lees meer +In deze aflevering legt Han de Jong uit dat de hele wereld armer wordt door de strijd tussen de machtsblokken van de BRICS landen en het Westen. En dat het Westen afhankelijker is van de VS dan andersom. Gaat de dollar zijn positie als wereldhandelsmunt kwijtraken aan de Chinese Renminbi of een Central Bank Digital Currency, ook wel de-dollarization genaamd? Waarom verliest de VS als economische grootmacht steeds meer invloed? En waarom stellen Centrale Banken veel vertrouwen in goud als alternatieve valutavoorraad?
Lees meer +De goudprijs bewoog tijdens de zomermaanden juli en augustus per saldo nauwelijks. Zelfs de volatiliteit was met een prijsvork van 1880 tot 1980 dollar eerder aan de lage kant. De World Gold Council (WGC) liet weten dat de centrale banken in de eerste jaarhelft gezamenlijk 387 ton goud kochten. Dit is het hoogste cijfer voor een eerste semester sinds 2000. Zolang de reële rente op een hoog niveau blijft, is het moeilijk voor goud om een duurzame prijsrally neer te zetten.
Lees meer +In deze aflevering legt Jean-Paul uit waarom goud als belegging als veilige haven wordt gezien. En hoeveel van de totale goudaanbod wordt gebruikt voor edelmetalen of voor beleggingen? Verliest Europa de slag om de grondstoffen van de BRICS landen? Heeft platina nog een toekomst? En welke rol speelt recycling in het aanbod van zilver? En waarom is de goud/koper ratio zo’n goede indicator voor het voorspellen van de rente?
Lees meer +Centrale bankiers eisten in de eerste helft van het jaar veel aandacht op met renteverhogingen, waardoor de prijzen van goud en zilver voornamelijk zijwaarts bewogen. Toch is de kans op hogere prijzen in de tweede helft van het jaar nog volop aanwezig.
Lees meer +Komt de recessie er echt aan? In deze aflevering van Een Goud Gesprek legt Han de Jong uit dat in zijn ogen een recessie onvermijdelijk is. En dat deze vervelender kan worden dan dat we nu denken. Alle indicatoren zoals de containeroverslag en de rentetermijn-structuur wijzen die richting op. Han heeft ook antwoorden op prangende vragen. Gooien we het verdienvermogen van Nederland overboord? En welke denkfout maken we in de discussie over duurzaamheid en economische groei?
Lees meer +'Iedereen wil een goudmijn ontdekken'. Met deze titel gaat Jean-Paul deze keer in op de prijsontwikkeling van edelmetaal in de laatste 30 jaar. Klopt het dat zilver is achtergebleven? Waarom is het eigenlijk beter om naar de koper-goud ratio te kijken dan naar de goud-zilver ratio? En welke partijen zitten er in de productieketen van edelmetaal en welke rol spelen goudmijnen?
Lees meer +Alle centrale banken samen kochten vorig jaar een recordhoeveelheid van 1135,7 ton goud. Dit was fors meer dan de 455 ton van een jaar eerder. Dit bleek uit cijfers van de World Gold Council. Sinds 2010 zijn centrale banken per saldo netto koper van goud. Maar dit is niet altijd zo geweest.
Lees meer +Mei was een tegenvallende maand voor de edelmetalen door de combinatie van weer oplopende rentes en een duurdere dollar. Aan het begin van de maand werd met bijna 2080 dollar nog op een haar na de top van augustus 2020 bereikt. Zoals wel vaker gebeurt bij een mislukte uitbraakpoging – intussen al de derde – gaat het nadien vrij snel bergaf.
Lees meer +Worden we in het westen steeds armer? Met o.a. deze vraag gaat Han de Jong in op de strijd tussen de wereldmachten VS en China oftewel de dollar en Yuan. Wanneer wordt India echt een wereldmacht? Hadden we kunnen zien aankomen dat Rusland zich al veel langer voorbereid op een clash? Wat doen de centrale banken met hun goud- en deviezenvoorraden? Wat betekent dit voor uw eigen financiële positie?
Lees meer +Op 11 mei jongstleden was het dan zover: het stijf uitverkochte AmsterdamGold Symposium 'Because they can't print gold' met drie toonaangevende sprekers in het prachtige Theater Amsterdam aan ’t IJ in Amsterdam. Jean-Paul van Oudheusden als grondstoffenexpert en beleggingsspecialist, Han de Jong als macro econoom en bekend als huiseconoom bij BNR nieuwsradio en Willem Middelkoop als bestseller auteur (The Big Reset). Als slot van het officiële programma was er nog een interessante paneldiscussie.
Lees meer +Donderdag 11 mei 2023 was het zover. Het eerste Symposium van AmsterdamGold met de titel: Because they can’t print gold. De locatie was voor ons een thuiswedstrijd met het prachtige Theater Amsterdam aan ’t IJ. De prachtige line-up van sprekers bestond uit: Willem Middelkoop, Han de Jong en Jean-Paul van Oudheusden.
Lees meer +In de schoolbankjes had ik het niet geleerd. Maar al snel nadat ik als econoom begon te werken kreeg ik in de gaten dat er in een economie maar een paar prijzen zijn die er echt toe toen: de prijs van geld en de prijs van olie. De prijs van geld valt dan weer uiteen in de rente en de wisselkoers van de munt en wat ik toen de prijs van olie noemde zou ik eigenlijk de prijs voor energie moeten noemen.
Lees meer +In deze aflevering van Een Goud Gesprek gaat Jean-Paul van Oudheusden in op de belangrijke verschillen tussen fysieke edelmetalen, papieren contracten op edelmetalen en een goldpool. Wanneer kies ik voor een fysieke belegging? Wat is de relatie tussen de papieren en fysieke markt? Ook komt de prijselasticiteit van edelmetaal aan bod. Tegen welke goudkoers wordt het rendabel goudmijnen te exploiteren en wanneer neemt de totale hoeveelheid goud toe?
Lees meer +In dit artikel gaat onze vaste columnist Jean-Paul van Oudheusden in op de huidige actualiteit. Als gevolg van de veelbesproken bankencrisis in maart 2023 doet de goudprijs voor de tweede keer een poging om de hoogste koers ooit van bijna $2075 te doorbreken. De kans is reëel dat het deze keer wel gaat lukken. Zekerheden zijn er niet bij beleggen, maar de marktomstandigheden zijn gunstig. Niet alleen vanwege een aanhoudend hoge inflatie of het rentebeleid van de centrale banken, maar ook door politieke ontwikkelingen.
Lees meer +De voorbije weken bevindt de goudprijs zich in een consolidatiefase na de forse stijging tussen begin maart en half april. Die beweging bracht goud van iets boven 1800 dollar per troy ounce naar 2050 dollar, het hoogste prijsniveau in meer dan een jaar. De klim van de goudprijs ging gepaard met een beduidende verzwakking van de dollar. Met tal van macro-economische cijfers en monetaire vergaderingen op de agenda verhoogt de kans op een bovengemiddelde prijsvolatiliteit bij goud.
Lees meer +In deze aflevering gaat Han de Jong o.a. in op de vraag waardoor inflatie wordt opgejaagd, de fases van de huidige inflatie en de invloed van de loon-prijsspiraal. De vraag van een klant is deze keer of goud inderdaad beschermt tegen inflatie en op welke termijn dit effect intreedt? Tot slot wordt ingegaan op de rol van opkomende economieën (met o.a. India) in relatie tot het westen en tot de markt van edelmetalen.
Lees meer +De industriële vraagcomponent is bij goud beperkt tot enkele procenten maar bij zilver wordt ongeveer 60% van het metaal gebruikt voor industriële toepassingen. Binnen deze categorie is het gebruik van zilver in fotovoltaïsche modules (PV) voor zonnepanelen een van de sterkste groeiers. Ontstaat er daarmee een tekort aan zilver in de toekomst?
Lees meer +In deze editie van onze tweewekelijkse videoreeks ‘Een Goud Gesprek’ praat Jean-Paul van Oudheusden over o.a. de industriële vraag naar edelmetalen. Wat is de invloed van deze industriële vraag op de koers van edelmetalen?
Lees meer +Het eerste kwartaal van 2023 was het beste voor goud sinds het tweede kwartaal van 2020. Na een sterk jaarbegin en een tegenvallende prestatie in februari volgde een uitstekende maand maart waar de beste maandprestatie sinds juli 2020 werd neergezet.
Lees meer +In deze nieuwe videoreeks publiceert AmsterdamGold iedere twee weken een nieuw interview met een expert uit de financiële markt. Onze 'huisexperts' zijn Han de Jong en Jean-Paul van Oudheusden. Het doel met deze interviews is om onze kijkers breed te informeren en inzicht te geven in de algehele financiële markt en die van edelmetalen in het bijzonder.
Lees meer +Wie de edelmetalen van nabij opvolgt, werd er de voorbije tien dagen nog eens aan herinnerd dat het heel snel kan gaan in dit segment. Op 8 maart kostte een troy ounce goud nog minder dan 1810 dollar. Anderhalve week later was daar al 150 dollar bijgekomen. Dit brengt het rendement voor 2023 op bijna 9% in dollar en in euro.
Lees meer +In de afgelopen weken is de nieuwe website van AmsterdamGold gelanceerd. In deze nieuwe website is het mogelijk om vanuit een online klantaccount zowel te kopen als te verkopen en de eventuele opslag bij AmsterdamSafe te beheren.
Lees meer +De energietransitie in het westen heeft positieve gevolgen voor de vraag naar zilver. Ondanks de recessievrees in de Verenigde Staten en Europa zal de vraag naar fotovoltaïsche modules (PV) voor zonnepanelen dit jaar niet afnemen. De Duitse edelmetalengroep Heraeus Precious Metals verwacht dat 2023 een nieuw recordjaar wordt wat betreft de installatie van PV-installaties dank zij de rugwind van fiscale stimuli en de steun van overheden die hun targets op het vlak van hernieuwbare energie moeten halen.
Lees meer +De prijscorrectie bij de edelmetalen zette zich de voorbije weken door. Na het voor goud ongunstige banenrapport in de Verenigde Staten werd ook het inflatierapport negatief geïnterpreteerd. Op jaarbasis werd het leven 6,4% duurder, iets onder de 6,5% van het vorige rapport maar de daling was wel iets kleiner dan verwacht. De kerninflatie, exclusief voeding en energie, steeg tot 0,4% en dit was de grootste klim op maandbasis in drie maanden. Op jaarbasis zakt de inflatie voor de zevende maand op rij maar bepaalde prijsstijgingen blijken hardnekkiger dan gedacht.
Lees meer +De financiële markten hebben een turbulente week achter de rug en ook de prijzen van de edelmetalen schoten alle kanten uit. In een week met verschillende monetaire vergaderingen (Federal Reserve, Bank of England, ECB) wisten goud en zilver eerst geen richting te kiezen maar na het banenrapport donderde de prijs naar omlaag.
Lees meer +Goud zet in januari de opmars van eind vorig jaar door en klom naar het hoogste niveau sinds april 2022. Sinds begin november klom de goudprijs van 1620 naar 1915 dollar of een stijging met 18%. Tijdens die periode was er slechts één noemenswaardige terugval van 1790 naar 1720 en die was dan nog van heel korte duur. Sinds begin dit jaar bedraagt het rendement van goud in dollar 5%.
Lees meer +Goud zette het jaar uitstekend in en klom in de eerste handelsdagen van 2023 naar het hoogste niveau sinds juni. Eigenlijk zit de prijs al sinds november in de lift. Het gele metaal sloot het jaar af met een klein verlies in dollar (-0,3%) maar in vrijwel alle andere belangrijke valuta was het rendement positief. Dit bedroeg 6 procent in euro, 12 procent in Brits pond en zelfs 14 procent in Japanse yen.
Lees meer +Goud heeft het voorlopig lastig om een vervolg te breien aan de de goede prestatie van november. Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport, het inflatierapport en de uitspraken van de Federal Reserve stonden daarbij een verdere rally in de weg, dit ondanks een pittige correctie van de dollar.
Lees meer +Voor het eerst sinds maart kon goud vorige maand nog eens een prijsstijging op maandbasis voorleggen. Het was meteen een stevige klim van 7% waarmee het gele metaal weer de kaap van 1800 dollar rondde en dat was al van augustus geleden. Goud kende op 1 december zelfs de grootste dagwinst sinds april 2020 nadat Federal Reserve voorzitter Powell hintte op een trager tempo wat de toekomstige renteverhogingen betreft.
Lees meer +Oktober was de zevende opeenvolgende verliesmaand voor goud (in dollar), al bleef het verlies beperkt tot 1%. Goud noteert begin november 8% lager dan bij de start van 2022. In euro bedraagt het rendement +5,5%. Uitgedrukt in Brits pond en Japanse yen, beide valuta die een nieuw historisch dieptepunt bereikten tegenover de dollar, ligt het rendement uiteraard nog een stuk hoger.
Lees meer +Een troy ounce goud was sinds het voorjaar van 2020 niet meer zo goedkoop. In vergelijking met maart noteert goud nu 400 dollar lager. Sinds de start van 2022 verloor goud iets meer dan 8% in dollar. In andere valuta is het beeld gunstiger omdat een groot deel van de prijsdaling net toe te schrijven is aan de klim van de Amerikaanse munt. Zo bedraagt het rendement in euro +4%, in Brits pond +9% en in Japanse yen zelfs +14%.
Lees meer +Goud blijft voorlopig in de prijsvork tussen 1680 en 1950 dollar bewegen. De fundamentals blijven sterk voor de langere termijn maar traders die wat actie willen, kunnen overwegen om hun goudpositie (al dan niet tijdelijk) uit te breiden wanneer de prijs richting de onderkant van die vork beweegt. Half augustus noteert het gele metaal met een rendement van -3,5% in dollar en +8,5% in euro.
Lees meer +Het risico op een liquiditeitscrisis is nog niet helemaal geweken maar het extreem negatieve sentiment tegenover de edelmetalen is de voorbije weken wel wat gekeerd. De technische steun bij goud op het niveau van 1670-1680 hield weer stand en ook zilver koerste van 18 dollar op korte tijd weer richting 20 dollar. Goud staat sinds begin dit jaar op een verlies van 2,9% in dollar. In euro bedraagt het rendement wel +8,4%. Voor zilver bedragen deze cijfers respectievelijk -14,6% en -4,7%.
Lees meer +De goudprijs dook vorige week voor het eerst in bijna een jaar onder de grens van 1700 dollar. Het niveau rond 1670-1680 dollar bleek sinds het voorjaar van 2020 al een aantal keer een stevige technische steun. Toch is het geen uitgemaakte zaak dat dit deze keer ook het geval zal zijn.
Lees meer +De onrust op de financiële markten is de voorbije weken weer sterk toegenomen. De meeste grote aandelenindexen zijn alle winsten sinds de start van 2021 intussen kwijtgespeeld. Ook de obligaties presteren slecht nu de rentes blijven stijgen en wie dacht dat crypto’s de ultieme ‘safe haven’ waren, staat intussen ook weer met beide voeten op de grond.
Lees meer +Sinds het dieptepunt van 16 mei (1787 dollar) kon de goudprijs een deel van het verlies van de eerste maandhelft weer goedmaken. Toch was mei met een verlies van ongeveer 2% de tweede opeenvolgende maand met een prijsdaling. Zilver deed het nog minder goed en moest 4% inleveren. Platina was het enige edelmetaal dat vorige maand een positief rendement (3% ) kon voorleggen.
Lees meer +De edelmetaalprijzen gingen de voorbije weken verder onderuit. Amper een maand geleden leek nog een technische uitbraak in de steigers te staan maar goud en zilver corrigeerden met respectievelijk 10% en 20% sinds de top van half april. Daarbij daalde goud voor het eerst sinds januari onder de grens van 1800 dollar. De zilverprijs viel zelfs naar het laagste peil sinds de zomer van 2020 terug.
Lees meer +De Amerikaanse munt zette de voorbije weken een ijzersterke prestatie neer. De dollarindex (DXY), die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover die van 6 andere valuta, klom vorige maand naar het hoogste niveau sinds december 2002! Met een klim van 4,8% zette de dollarindex in april de beste maandprestatie neer sinds januari 2015. Dat komt omdat de markt verwacht dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente sneller én hoger zal laten oplopen dan de centrale banken van andere ontwikkelde landen, wat investeringen in de munt interessanter maakt.
Lees meer +De edelmetalen hebben het tweede kwartaal alvast goed ingezet. De goudprijs flirt weer met de grens van 2000 dollar en staat al 8% hoger dan bij de start van 2022. In euro komt daar nog meer dan 5% bij. Bezitters van fysiek goud in de eurozone hebben de inflatiestijging dus al meer dan gecompenseerd. In het geval van zilver bedraagt de stijging 10% in dollar en 15,5% in euro.
Lees meer +Er zat de voorbije 2 weken niet zoveel evolutie in de goudprijs. Na de terugval sinds de top van 7 maart (2074 dollar) consolideert goud rond 1920 dollar. Dit is het niveau van de vorige historische top van augustus 2011. Die hield stand tot augustus 2020. Ondanks de correctie van de voorbije weken was de periode tussen januari en einde maart het sterkste kwartaal voor goud sinds het derde kwartaal van 2020.
Lees meer +De edelmetaalprijzen schieten de voorbije weken alle kanten op. Goud koerste op 7 maart naar 2074 dollar en strandde daarmee op een zucht van het vorige nominale record van augustus 2020. Een week later was er al weer meer dan 150 dollar af. Hetzelfde verhaal bij zilver, zij het iets minder uitgesproken.
Lees meer +Hoewel de volatiliteit op de financiële markten erg hoog is, blijven de klassieke beursalgoritmes wel hun werk doen. Dit betekent dat de goudprijs stijgt op risk-off dagen wanneer de aandelenkoersen kelderen. Omgekeerd wordt het gele metaal goedkoper wanneer de beurzen weer een dagje in risk-on modus gaan. Hetzelfde beeld zien we bij de evolutie van de dollar en de langetermijnrente.
Lees meer +De edelmetaalprijzen surfen op korte termijn mee op de sentimentgolven die door de Rusland-Oekraïne crisis worden veroorzaakt. Eerder deze week was het feit dat de goudprijs op het hoogste niveau in 3 maanden noteerde zelfs een item in de ‘mainstream’ pers.
Lees meer +In aanloop naar de monetaire vergadering van de Federal Reserve van 26 januari was de goudprijs opgelopen naar 1854 dollar, het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Daarmee was de technische weerstand van 1830 dollar duidelijk doorbroken zodat de kaarten leken goed te liggen voor verdere prijsstijgingen.
Lees meer +Goud en zilver hebben een deel van de verliezen sinds de vergadering van de Federal Reserve van vorige maand weer goedgemaakt. Technisch flirt het gele metaal weer met het 200-daags gemiddelde.
Lees meer +heel vriendelijk en helpsam
reza
1 dag geleden
Heel fijn zaken doen met deze mensen.
Rob
1 dag geleden
Zeker een aanrader!
Arienne
1 week geleden
Alles altijd tiptop.
Adam
1 week geleden
Goede communicatie
Zz
2 weken geleden
Fysieke bestelling
Frank
2 weken geleden
Zeer betrouwbaar , kundig en vriendelijk
Aben
3 weken geleden
Fijne persoonlijke service met…
Klant
3 weken geleden
top bedrijf
klant
3 weken geleden
Soepele service
erik
2 maanden geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
2 maanden geleden
Discrete bezorging
Opa
2 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws