Auteur: Koen Lauwers
De voorbije weken bevindt de goudprijs zich in een consolidatiefase na de forse stijging tussen begin maart en half april. Die beweging bracht goud van iets boven 1800 dollar per troy ounce naar 2050 dollar, het hoogste prijsniveau in meer dan een jaar. De top van augustus 2020 werd weer niet bereikt en intussen weten we wat er dan gebeurt. Net als bij de vorige mislukte uitbraakpogingen volgde een terugval. Die blijft voorlopig beperkt want minder dan een derde van de voorafgaande stijging werd teruggenomen.
Een technisch belangrijk koopsignaal zou een maandslot boven 2000 dollar zijn. Maar net als in maart lukte het ook niet in april. Om de momentumfondsen en de grote groep private beleggers over de streep te trekken, moet er een maandslot komen boven de vorige nominale top van 2080 dollar.
De klim van de goudprijs ging gepaard met een beduidende verzwakking van de dollar. Daarmee zien we in feite de omgekeerde beweging van vorig jaar toen goud in nagenoeg alle valuta steeg maar in dollar stabiel bleef. Het rendement van goud sinds de start van 2023 bedraagt nu 8,5%. In euro is dat maar 5% door de waardedaling van de Amerikaanse munt. De dollar verloor nog meer terrein tegenover het Brits pond en in die munt ligt het rendement met 4% nog lager. Bij de verliezende valuta tegenover de dollar zien we dit jaar een stijging van de goudprijs met 13% in Japanse yen.
Zilver moet de rol nog meer lossen en noteert 4% hoger in dollar. In euro blijft er amper nog een positief rendement over (+0,5%). De voorbije weken stabiliseert de goud/zilver ratio rond 79.
Met tal van macro-economische cijfers en monetaire vergaderingen op de agenda verhoogt de kans op een bovengemiddelde prijsvolatiliteit bij goud. Naast de Federal Reserve neemt ook de Europese Centrale Bank een rentebesluit. Op vrijdag volgt dan het belangrijke banenrapport.
Volgens de CME FedWatch Tool verwacht 78,9% een stijging van de Amerikaanse beleidsrente met 25 basispunten naar de 5 tot 5,25% vork. Daarmee zou dan een einde komen aan de meest agressieve opwaartse rentecyclus in meer dan vier decennia. Nog volgens de consensus zou de rente in juni en juli stabiel blijven om vervolgens tijdens de resterende monetaire vergaderingen van september, november en december minstens één keer verlaagd te worden.
Centraal bankiers hebben er op dit moment nog geen belang bij om de rente fors te verlagen. Wanneer de inflatie weer opflakkert, dan zijn zij namelijk de gebeten hond. Ondanks de forse daling van de energieprijzen blijft de inflatie hardnekkig hoog. Dit werd bevestigd door de PCE-index van vorige week. De eigen inflatiedoelstelling van 2% is hoe dan ook nog ver weg.
Toch is het niet uitgesloten dat de Fed verplicht wordt om de rente te verlagen in het geval van een liquiditeits- en /of vertrouwenscrisis op de financiële markten. Dit is in verschillende scenario’s een mogelijke optie. Zo wijzen de Leading Economic Indicators al maandenlang op een recessiescenario later dit jaar. Valt die zwaarder uit dan gevreesd, dan moet de rente lager om de economie weer te stimuleren.
Intussen kraakt ook het gammele financiële systeem steeds meer onder de hogere rentes. Dit uit zich in de vastgoedmarkt, bij private equity maar vooral ook in de banenksector. De achilleshiel van het fractioneel reservebankieren is dat de commerciële banksector niet zonder deposito’s als financieringsmiddel kan. Een erg goedkoop financieringsmiddel bovendien want jarenlang moest er geen rente worden uitgekeerd op deposito’s en ook nu ligt de vergoeding nog ruim onder de kortetermijnrente. Wanneer die deposito’s wegvloeien, bijvoorbeeld naar meer lucratieve geldmarktfondsen of naar andere banken wegens een gebrek aan vertrouwen in de eigen bank, ontstaat een zichzelf voedende dynamiek die in extreme gevallen banken kan doen omvallen. Daarvan zagen we de voorbije weken een aantal voorbeelden.
Centrale banken zijn op hun best wanneer ze de rol van ‘redder van de financiële markten’ en bij uitbreiding die van het hele financiële systeem kunnen spelen. Dit is trouwens ook de enige reden waarom ze werden opgericht, maar dit terzijde. Een ander heikel politiek dossier is dat van het Amerikaanse schuldenplafond. Dat moet de komende weken zijn beslag krijgen of alle overheidsdiensten vallen stil.
Het risico op een grootschalige bankencrisis is niet zo groot maar toch ook niet helemaal nul. Wanneer de ‘animal spirits’ de financiële markten overnemen, is alles mogelijk. Om alle bovenstaande redenen is het maar een kwestie van tijd voor er weer een nieuwe liquiditeitsinjectie moet komen onder de vorm van stimuli en vooral lagere rentes. Dan is het moment voor goud weer aangebroken.
Bron: CME FedWatch Tool
heel vriendelijk en helpsam
reza
2 weken geleden
Heel fijn zaken doen met deze mensen.
Rob
3 weken geleden
Zeker een aanrader!
Arienne
1 maand geleden
Alles altijd tiptop.
Adam
1 maand geleden
Goede communicatie
Zz
1 maand geleden
Fysieke bestelling
Frank
1 maand geleden
Zeer betrouwbaar , kundig en vriendelijk
Aben
1 maand geleden
Fijne persoonlijke service met…
Klant
1 maand geleden
top bedrijf
klant
1 maand geleden
Soepele service
erik
3 maanden geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
3 maanden geleden
Discrete bezorging
Opa
3 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws