Nieuwsartikel
Nieuwsoverzicht

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

May 20, 2022

Auteur: Koen Lauwers

De edelmetaalprijzen gingen de voorbije weken verder onderuit. Amper een maand geleden leek nog een technische uitbraak in de steigers te staan maar goud en zilver corrigeerden met respectievelijk 10% en 20% sinds de top van half april. Daarbij daalde goud voor het eerst sinds januari onder de grens van 1800 dollar. De zilverprijs viel zelfs naar het laagste peil sinds de zomer van 2020 terug.

Gezien de forse schommelingen op de valutamarkten is er een groot verschil in rendement naargelang de munt.  Zo noteert zilver sinds begin dit jaar ongeveer break-even in euro maar met een verlies van 8% in dollar. Bij goud is het rendement in dollar licht negatief maar in euro ging het gele metaal er in 2022 al bijna 8% op vooruitDit is in vergelijking met andere activa als aandelen en obligaties een bijzonder sterke prestatie, dit ondanks de perceptie dat goud slecht presteert. In Japanse yen bedraagt het rendement zelfs meer dan 11%.

De prijsdaling van de voorbije weken is het gevolg van een combinatie van factoren. Enerzijds is het sentiment op de financiële markten bijzonder slecht door de oplopende rente en de dure dollar. De aandelenmarkten hebben de stijgende rente nochtans lange tijd genegeerd. De Federal Reserve blijft een agressieve toon aanslaan wat betreft het beteugelen van de inflatie. Een dip in de economische groei en nerveuze financiële markten nemen ze erbij als randschade.

Tijdens de vorige beleidsvergadering verhoogde de Federal Reserve zoals verwacht de rente met 50 basispunten of 0,5%. Op basis van de CME FedWatch Tool verwacht momenteel 88,8% dat er tijdens de vergadering van 15 juni weer 50 basispunten zullen bijkomen. Een minderheid van 11,2% gaat zelfs uit van een rentestap met 75 basispunten. Opmerkelijk is dat dus niemand een status-quo verwacht, ondanks de steeds verslechterende situatie op de financiële markten.

In navolging van de Fed verhoogden ook andere centrale banken hun beleidsrente of staan op het punt om dit te doen. Intussen noteert ook de dollar in de buut van een 20-jaars hoogtepunt. In een zogenaamd liquidatie-moment op de financiële marken zijn ook de edelmetalen niet immuun. Dit was ook zo in 2008 en 2020 maar toen was de uitverkoop telkens van korte duur.

De lange rente is met name in maart en april fors gestegen. De voorbije weken is er sprake van een consolidatie maar hoewel de rente niet langer stijgt, valt daar bij de prijsevolutie bij de edelmetalen weinig van te merken. De reële rente is toegenomen, maar blijft dank zij de aanhoudend hoge inflatie nog steeds negatief.

De World Gold Council (WGC) liet nog weten dat er in april voor bijna 3 miljard dollar of 43 ton goud richting fysieke ETF’s stroomde. Dit is 77% minder dan in maart maar dat was ook een recordmaand. Over het volledige eerste kwartaal bedroeg de instroom 269 ton.

Bron: CME FedWatch Tool

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de aankoop van staatsobligaties de komende maanden geleidelijk stopzetten. In navolging van de Amerikaanse Federal Reserve, de Bank of England en andere centrale banken zal ook de ECB wellicht eerder vroeg dan laat de beleidsrente optrekken.

De Europese obligatiemarkten hebben al ruim op dit scenario geanticipeerd met oplopende rentes op de tienjarige staatsobligaties. In Duitsland bedraagt het rendement op de Bund nu 1%. Tot begin dit jaar was dit rendement nog negatief. Spanje zit momenteel op 2%, Italië op 3% en Griekenland zelfs op 3,5%.

Die oplopende renteverschillen roepen de vraag op of er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone in de maak is. De herinnering aan de periode 2010-2012 zit nog niet zo ver weg. Toen was Griekenland in een eerste fase de gebeten hond toen de markt zich vragen ging stellen bij de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Dit leidde tot dalende koersen van de Griekse obligaties. Op een bepaald moment bedroeg het renteverschil of de spread tussen de Duitse en de Griekse staatsobligatie bijna 15%. De crisis sloeg snel over naar de andere ‘Club Med’ landen en Ierland. Deze werd pas bezworen toen de toenmalige ECB-voorzitter Mario Draghi impliciet een blanco cheque uitschreef voor steunprogramma’s en de rust op de financiële markten weerkeerde.

Een diepe recessie in combinatie met oplopende rentes kan in theorie een herhaling van de periode 2010-2012 teweeg brengen. In Italië bijvoorbeeld bedraagt de verhouding tussen schuld en bbp 160%. Maar er zijn ook grote verschillen met toen. De spreads binnen de eurozone zijn gestegen maar bevinden zich nog lang niet op de niveaus van tijdens de vorige crisis. Dezelfde Mario Draghi is intussen eerste minister van Italië waardoor de politieke chaos van 10 jaar geleden heeft plaats gemaakt voor stabiliteit. Daarnaast is er nu ook een Europese bankenunie die grote banken onder toezicht van de ECB heeft geplaatst wat het risico op onverantwoorde risico’s door bankiers sterk vermindert.

Het is ook niet zo dat alle staatsschuld nu ineens helemaal moet worden geherfinancierd tegen hogere rentes. De historisch lage rente werd voor lange tijd vastgelegd en enkel obligaties die op eindvervaldag komen, moeten worden doorgerold tegen hogere tarieven. Verder is ook een koerswijziging van de centrale banken aannemelijk als de aandelen- en obligatiemarkten verder onderuit gaan.

Bij een te hoge inflatie wordt automatisch naar het rentewapen gegrepen. Dat komt omdat de centrale bankiers afgezien van kwantitatieve versoepeling  geen andere munitie hebben. De vraag is of het verhogen van de rente in de huidige omstandigheden wel de juiste keuze is. De inflatie is namelijk niet in de eerste plaats vraag-gedreven maar komt voort uit tekorten aan de aanbodzijde. Het duurder maken van geld (renteverhogingen) op een moment dat in nieuwe productiecapaciteit moet worden geïnvesteerd, is dus eerder contraproductief.

Het is ook interessant om het gedrag van goud in die periode na te gaan. De goudprijs bereikte op het hoogtepunt van de eurocrisis in september 2011 in dollar een nominaal record van 1920 dollar per troy ounce. Deze top zou 9 jaar stand houden. In euro is het beeld iets verschillend. De goudprijs in euro piekte ruim een jaar later en zette in de zomer van 2019 al een nieuw record neer. Dat werd vorige maand doorbroken en ook in andere valuta (o.a. de Japanse yen) noteert goud op een recordniveau.

 

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.

Aug 12, 2024

AmsterdamGold en Holland Gold bundelen krachten

+
Jul 18, 2024

Op naar nieuwe recordprijs voor goud!

+
Jun 13, 2024

Marktoverzicht juni 2024 Gezonde correctie

+
May 15, 2024

Marktoverzicht mei 2024 Consolidatiefase maakt de weg vrij voor verdere prijsstijgingen

+
Apr 10, 2024

Marktoverzicht april 2024 - Goud gaat parabolisch - Koen Lauwers

+
Mar 13, 2024

Marktoverzicht maart 2024 - Sentiment gedraaid

+
Feb 16, 2024

Marktoverzicht februari 2024 – Jaarstart in mineur

+
Jan 11, 2024

Marktoverzicht: Wat gaat 2024 voor edelmetalen brengen? En wat doet goudprijs in een verkiezingsjaar?

+
Dec 7, 2023

Marktoverzicht november 2023 – De technische koersdoorbraak voor nieuwe records

+
Dec 6, 2023

Goud op weg naar een nieuw record in 2024

+
Nov 17, 2023

De serie 'Een Goud Gesprek' nu ook te beluisteren als podcast

+
Nov 13, 2023

Ontmoeting tussen Biden en Xi allesbepalend voor goud

+
Nov 9, 2023

Marktoverzicht oktober 2023 – records in zicht voor goud

+
Nov 3, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Leiden perverse systeemprikkels tot een big reset?

+
Oct 12, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: is de big reset al begonnen?

+
Oct 12, 2023

Marktoverzicht september 2023 – gaat goud naar 14.000 dollar per troy ounce?

+
Sep 29, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: blijven edelmetalen schaars?

+
Sep 13, 2023

Centrale banken diversifiëren deviezenvoorraad met goud vanwege onzekerheid

+
Sep 11, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Winnen de BRICS landen het van het Westen?

+
Sep 11, 2023

Marktoverzicht zomer 2023: weinig prijsbewegingen, centrale banken blijven goud kopen

+
Aug 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Mist Europa de boot met grondstoffen?

+
Jul 6, 2023

Het spel voor edelmetalen komt op de wagen

+
Jun 27, 2023

Komt de recessie er echt aan? Een Goud Gesprek met Han de Jong

+
Jun 19, 2023

Iedereen wil een goudmijn ontdekken. Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden

+
Jun 8, 2023

Centrale banken verklaren de liefde aan goud

+
Jun 8, 2023

Marktoverzicht edelmetaal mei 2023

+
Jun 6, 2023

Een Goud gesprek met Han de Jong: worden we in het westen armer?

+
May 23, 2023

Terugblik Symposium AmsterdamGold 11 mei 2023

+
May 16, 2023

sfeerimpressie AmsterdamGold Symposium 11 mei 2023

+
May 12, 2023

Komt de recessie?

+
May 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: papier versus fysiek goud en prijselasticiteit

+
May 2, 2023

Waarom het tijd is voor goud

+
May 1, 2023

Marktoverzicht april 2023: nog geen technische uitbraak goud

+
Apr 21, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Inflatie, opkomende economieën en edelmetaal

+
Apr 18, 2023

Gebruikt zon-energie de zilvervoorraden op?

+
Apr 13, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: vraag naar edelmetalen blijft stijgen

+
Apr 12, 2023

Goud slecht grens van 2.000 dollar

+
Mar 24, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Han de Jong: Gaan we een crisis in?

+
Mar 20, 2023

Amerikaanse bankencrisis zorgt voor vuurwerk op goudmarkt

+
Mar 6, 2023

Nieuwe website AmsterdamGold gelanceerd

+
Mar 6, 2023

Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver

+
Feb 17, 2023

Op zoek naar een steunniveau

+
Feb 7, 2023

Daar is de voorspelde correctie

+
Jan 20, 2023

Goud zet opmars voort

+
Jan 11, 2023

Terugblik & vooruitblik

+
Dec 23, 2022

Goud naar 3000 dollar in 2023?

+
Dec 6, 2022

November breekt de ban

+
Nov 9, 2022

Recordkwartaal voor goudaankopen centrale banken

+
Sep 20, 2022

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

+
Aug 22, 2022

51 jaar na Bretton Woods

+
Aug 8, 2022

Technische steun goud & zilver houden stand

+
Jul 19, 2022

Alle ogen gericht op de centrale bankiers

+
Jun 20, 2022

Goud als rustpunt op turbulente markten

+
Jun 3, 2022

Bescheiden herstel

+
May 20, 2022

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

+
May 9, 2022

Dollar en rente nekken uitbraakpoging

+
Apr 19, 2022

Flirten met uitbraakniveaus

+
Apr 5, 2022

Wachten op nieuwe trigger

+
Mar 26, 2022

Aanhoudende hoge volatiliteit

+
Mar 3, 2022

Goud in oorlogstijden

+
Feb 17, 2022

Voorzichtig optimisme

+
Feb 4, 2022

Prijsvolatiliteit en het belang van ”good delivery” goud

+
Sep 2, 2021

Stagflatie-scenario gunstig voor goud

+
Actuele reviews

Uitstekende dienstverlening en expertise

Gebruiksvriendlelijke site met meerdere opties vo rhet bezorgen. De communicatie verloopt uitstekend. Behulpzame en deskundige medewerkers.

H.

4 dagen geleden

Discrete bezorging

Discrete bezorging. Onopvallende auto, geen spiksplinternieuwe bak met AG stikkers en zo. Idem bezorger. 12 points AG! 👍

Opa

4 dagen geleden

erg proffecioneel.

erg proffecioneel.

Wafa

2 weken geleden

Snelle en efficiënte afhandeling.

Snelle en efficiënte afhandeling.

Mike

3 weken geleden

Komt afspraken altijd naIndien gewenst is er altijd extra…

Indien gewenst is er altijd extra service. En altijd goed telefonisch bereikbaar. Zeer prettig

Een

1 maand geleden

Afspraak op korte termijn

Afspraak op korte termijn. Alle medewerkers, die ik tot nu toe heb ontmoet, waren vriendelijk en behulpzaam. Informatie en uitleg desgevraagd.

Fernando

1 maand geleden

Uiterst correct en fijn contact

Uiterst correct en fijn contact

Jan

1 maand geleden

prettig e voelt veilig

prettig e voelt veilig

DE

1 maand geleden

Prima service

Prima service

Jan

1 maand geleden

Prima organisatie.

Prima organisatie. Professioneel, kwaliteit en veilig gevoel

HB

1 maand geleden

De mensen van Amsterdam Gold vormen het bedrijf

De mensen die Amsterdam Gold vormen, zijn allereerst heel prettig in de omgang en ook deskundig. Maar het eerste is wat ons als mensen allemaal aan elkaar bind. Oprechte complimenten aan het hele bedrijf

Paul

2 maanden geleden

Goed contact en op een prettige manier geholpen

Goed contact en op een prettige manier geholpen

H.

2 maanden geleden

Beoordeeld met 4.9 van de 5 gebaseerd op 2,082 reviews op
logo
Adres

Danzigerkade 2
1013 AP, Amsterdam

+31 (0)20 65 89 555
info@amsterdamgold.com

Openingstijden

Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.

Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.

Nieuwsbrief

Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Copyright © 2024 AmsterdamGold. Alle rechten voorbehouden.