Nieuwsartikel
Nieuwsoverzicht

Bescheiden herstel

Jun 3, 2022

Auteur: Koen Lauwers

Sinds het dieptepunt van 16 mei (1787 dollar) kon de goudprijs een deel van het verlies van de eerste maandhelft weer goedmaken. Toch was mei met een verlies van ongeveer 2% de tweede opeenvolgende maand met een prijsdaling. Zilver deed het nog minder goed en moest 4% inleveren. Platina was het enige edelmetaal dat vorige maand een positief rendement (3% ) kon voorleggen.

De meest recente notulen van de Federal Reserve lieten er geen twijfel over bestaan dat de centrale bank zeker op korte termijn verder zal gaan met het verhogen van de beleidsrente. Voor de monetaire vergaderingen van 15 juni en 27 juli is er nagenoeg eensgezindheid dat de rente met 50 basispunten (0,5%) verhoogd zal worden.

Voor de dollar had dit een ‘sell the news’ effect want de Amerikaanse munt moest wat terrein prijsgeven nadat deze eerder het hoogste niveau in twintig jaar had bereikt. Goud kon daarvan niet profiteren, wat op korte termijn geen goed teken is. Technisch blijft de trend dalend en om deze te keren is een weekslot boven 1900 dollar vereist. Dat is zelfs op korte termijn niet onmogelijk, want de prijsevolutie sinds begin dit jaar heeft al laten zien dat het snel kan keren.

Er staan dit jaar nog vijf monetaire vergaderingen op de agenda maar voor de periode na de zomer is de onzekerheid groter. Volgens de CME FedWatch Tool gaat nog iets meer dan de helft (57,2%) uit van een bijkomende verhoging met 50 basispunten in september. In theorie kan de rente nog vijf keer met 50 basispunten worden verhoogd, wat deze op 3,25% tot 3,5% zou brengen. De kans is klein dat het zo’n vaart zal lopen.

De obligatiemarkten zijn voorlopig niet echt onder de indruk. Sinds de piek van 3% is de tienjaarse rente licht teruggevallen. Naast het rentewapen wil de Federal Reserve namelijk ook de balans verkleinen. Die bedraagt momenteel 9 biljoen dollar en dat is ruim het dubbele dan voor de coronacrisis.

De omvang van die balans is bepalend voor de mate van kredietverlening bij de commerciële banken. Deze hebben momenteel reserves op overschot omdat er weinig vraag is naar extra kredietverlening. Het heeft dus geen zin voor de centrale banken om zo’n zware balans aan te houden. Het valt af te wachten hoe ver de Fed zal gaan in de afbouw ervan.  Die kan op een natuurlijke manier door aflopend schuldpapier niet te herinvesteren. De centrale bankiers kunnen er echter ook voor kiezen om actief overheids- of hypotheekschulden te verkopen. Dit extra aanbod kan een opwaarts effect op de rente hebben.

Intussen lijken ook in de Europese Unie de geesten stilaan rijp voor een renteverhoging. Volgens ECB-voorzitster Lagarde zit deze er al in juli aan te komen. Het zou bovendien niet de laatste zijn van dit jaar. De kans is bijgevolg groot dat de beleidsrente dit jaar voor het eerst sinds 2011 weer positief wordt. Dat is niets te vroeg want de inflatie in de eurozone bedraagt 7% terwijl de interne doelstelling, net als in de Verenigde Staten, 2% bedraagt.

Zowel in de Verenigde Staten als in Europa is de klim van de reële rente gestopt en blijft deze ruim negatief.

Bron: CME FedWatch Tool

 

Balans na vijf maanden: (onterechte) negatieve perceptie tegenover goud

In de markt heerst de perceptie dat de edelmetalen dit jaar ‘slecht’ presteren. Om die uitspraak objectief te beoordelen moet men zowel naar de absolute als de relatieve prestatie kijken. Na iets meer dan 5 maanden in 2022 bedraagt het rendement van goud in dollar 2%. In euro is dat 8%. Zilver staat op -4% in dollar en +2% in euro.

Tegen een achtergrond van de hoogste inflatie in 4 decennia in het westen is dit op het eerste zicht een ontgoochelende prestatie van een actief dat traditioneel wordt geroemd als ultieme inflatie-hedge. Ik heb in het verleden al vaker geargumenteerd dat goud geen inflatie-hedge is maar een systeem-hedge. Dat zijn twee totaal verschillende zaken. Een bepaalde uitkomst, nl. systeemfalen, kan op termijn onvermijdelijk zijn maar dat wil niet zeggen dat de situatie die tot deze uitkomst leidt, zich ook op korte termijn zal voordoen.

Relatief gezien, wanneer de prestatie van goud wordt afgezet tegenover die van financiële activa als aandelen, obligaties en crypto-munten, is het een ander verhaal. Dan doet goud het ineens wel heel goed. De EuroStoxx 50 en de S&P500 verloren sinds de start van 2022 respectievelijk 11% en 13%. Bij de Nasdaq technologiebeurs loopt het verlies op tot 23% en sommige aandelen van voormalige hoogvliegers (Tesla, Netflix, Amazon) doen het nog een stuk slechter.

Door de oplopende langetermijnrente  doen ook obligaties het erg slecht. De cryptomunten verging het nog minder goed. Uitgerekend een aantal van de zogenaamd ‘veilige’ stablecoins viel door de mand, wat het hele cryptocomplex mee omlaag trok. De totale marktwaarde van alle virtuele munten samen daalde tussen de top van november vorig jaar en einde mei met bijna 60%.

De edelmetalen moeten opboksen tegen twee natuurlijke vijanden waarbij de ene het gevolg is van de andere: een oplopende rente en een duurdere dollar.  De centrale bankiers, met name in de Verenigde Staten, hebben de inflatie uitgeroepen tot vijand nummer één die te allen prijze moet worden bestreden. Dat ze daardoor een crash op de financiële markten en een recessie riskeren, nemen ze erbij. Voorlopig toch. Later dit jaar zijn er midterms (tussentijdse verkiezingen) waarbij het volledige Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat wordt herverkozen. Het is voor de huidige Democratische meerderheid om verschillende redenen niet aangewezen dat de economie op dat moment in een diepe recessie zit.

De markt geeft de centrale bankiers nog steeds het voordeel van de twijfel. Wanneer de renteverhogingen écht pijn beginnen doen, zullen ze niet anders kunnen dan hun politiek aanpassen. De correctie op de financiële markten verliep tot nog toe vrij ordelijk. Van blinde paniek is bij fondsbeheerders en private beleggers tot nog toe geen sprake. Dat is begrijpelijk, want ze werden sinds de laatste financiële crisis van 2008-2009 geconditioneerd om bij elke terugval te kopen. Een strategie die de voorbije 14 jaar altijd werkte maar ook dat houdt eens op.

Toch zijn er verschillende scenario’s denkbaar waarbij ordelijk kan overgaan naar chaotisch. Zo kan een verder oplopende langetermijnrente de vastgoedmarkt ontwrichten. Een hogere rente op kredietkaartschulden is ook nefast voor de consumentenbestedingen. Beide elementen kunnen een recessie veroorzaken waardoor er wel een liquiditeitscrisis kan ontstaan op de financiële markten.

Apr 10, 2024

Marktoverzicht april 2024 - Goud gaat parabolisch - Koen Lauwers

+
Mar 28, 2024

VROLIJK PASEN: Het kantoor van AmsterdamGold is vrijdag 29 maart en maandag 1 april gesloten. Alle bestellingen zullen vanaf dinsdag 2 april worden verstuurd. Onze website blijft 24/7 open voor het plaatsen van bestellingen.

+
Mar 13, 2024

Marktoverzicht maart 2024 - Sentiment gedraaid

+
Feb 16, 2024

Marktoverzicht februari 2024 – Jaarstart in mineur

+
Jan 11, 2024

Marktoverzicht: Wat gaat 2024 voor edelmetalen brengen? En wat doet goudprijs in een verkiezingsjaar?

+
Dec 18, 2023

2 januari is AmsterdamGold weer volledig geopend

+
Dec 7, 2023

Marktoverzicht november 2023 – De technische koersdoorbraak voor nieuwe records

+
Dec 6, 2023

Goud op weg naar een nieuw record in 2024

+
Nov 17, 2023

De serie 'Een Goud Gesprek' nu ook te beluisteren als podcast

+
Nov 13, 2023

Ontmoeting tussen Biden en Xi allesbepalend voor goud

+
Nov 9, 2023

Marktoverzicht oktober 2023 – records in zicht voor goud

+
Nov 3, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Leiden perverse systeemprikkels tot een big reset?

+
Oct 12, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: is de big reset al begonnen?

+
Oct 12, 2023

Marktoverzicht september 2023 – gaat goud naar 14.000 dollar per troy ounce?

+
Sep 29, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: blijven edelmetalen schaars?

+
Sep 13, 2023

Centrale banken diversifiëren deviezenvoorraad met goud vanwege onzekerheid

+
Sep 11, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Winnen de BRICS landen het van het Westen?

+
Sep 11, 2023

Marktoverzicht zomer 2023: weinig prijsbewegingen, centrale banken blijven goud kopen

+
Aug 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Mist Europa de boot met grondstoffen?

+
Jul 6, 2023

Het spel voor edelmetalen komt op de wagen

+
Jun 27, 2023

Komt de recessie er echt aan? Een Goud Gesprek met Han de Jong

+
Jun 19, 2023

Iedereen wil een goudmijn ontdekken. Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden

+
Jun 8, 2023

Marktoverzicht edelmetaal mei 2023

+
Jun 8, 2023

Centrale banken verklaren de liefde aan goud

+
Jun 6, 2023

Een Goud gesprek met Han de Jong: worden we in het westen armer?

+
May 23, 2023

Terugblik Symposium AmsterdamGold 11 mei 2023

+
May 16, 2023

sfeerimpressie AmsterdamGold Symposium 11 mei 2023

+
May 12, 2023

Komt de recessie?

+
May 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: papier versus fysiek goud en prijselasticiteit

+
May 2, 2023

Waarom het tijd is voor goud

+
May 1, 2023

Marktoverzicht april 2023: nog geen technische uitbraak goud

+
Apr 21, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Inflatie, opkomende economieën en edelmetaal

+
Apr 18, 2023

Gebruikt zon-energie de zilvervoorraden op?

+
Apr 13, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: vraag naar edelmetalen blijft stijgen

+
Apr 12, 2023

Goud slecht grens van 2.000 dollar

+
Mar 24, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Han de Jong: Gaan we een crisis in?

+
Mar 20, 2023

Amerikaanse bankencrisis zorgt voor vuurwerk op goudmarkt

+
Mar 6, 2023

Nieuwe website AmsterdamGold gelanceerd

+
Mar 6, 2023

Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver

+
Feb 17, 2023

Op zoek naar een steunniveau

+
Feb 7, 2023

Daar is de voorspelde correctie

+
Jan 20, 2023

Goud zet opmars voort

+
Jan 11, 2023

Terugblik & vooruitblik

+
Dec 23, 2022

Goud naar 3000 dollar in 2023?

+
Dec 6, 2022

November breekt de ban

+
Nov 9, 2022

Recordkwartaal voor goudaankopen centrale banken

+
Sep 20, 2022

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

+
Aug 22, 2022

51 jaar na Bretton Woods

+
Aug 8, 2022

Technische steun goud & zilver houden stand

+
Jul 19, 2022

Alle ogen gericht op de centrale bankiers

+
Jun 20, 2022

Goud als rustpunt op turbulente markten

+
Jun 3, 2022

Bescheiden herstel

+
May 20, 2022

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

+
May 9, 2022

Dollar en rente nekken uitbraakpoging

+
Apr 19, 2022

Flirten met uitbraakniveaus

+
Apr 5, 2022

Wachten op nieuwe trigger

+
Mar 26, 2022

Aanhoudende hoge volatiliteit

+
Mar 3, 2022

Goud in oorlogstijden

+
Feb 17, 2022

Voorzichtig optimisme

+
Feb 4, 2022

Prijsvolatiliteit en het belang van ”good delivery” goud

+
Sep 2, 2021

Stagflatie-scenario gunstig voor goud

+
Actuele reviews

AmsterdamGold is een professioneel…

AmsterdamGold is een professioneel leverancier van edelmetalen. De klant kan geen betere service worden geboden dan door AmsterdamGold. Zeer aan te bevelen ! Willem

Willem

4 dagen geleden

Goed vlot en duidelijk.

Goed vlot en duidelijk.

Eric

1 week geleden

Verguld met de vlotte, vriendelijke service

Vlotte communicatie, goede website, strakke afspraken, vriendelijke en punctuele koeriers die ook goed communiceren. Hoed af. Al jaren een vertrouwd en vriendelijk adres.

Michael

1 week geleden

De website is overzichtelijk en…

De website is overzichtelijk en duidelijk en vermeld de eerlijke prijzen, inkoop en verkoop. Medewerker Die me vandaag (en de vorige keer geholpen heeft) is erg aardig, representatief en behulpzaam. Op je telefoon de site bekijken en in-verkopen is wat lastig (klein)

Jelle

1 week geleden

Handeling is makkelijk

Handeling is makkelijk

Jeannette - enschede, NL

2 weken geleden

ik vind de site erg overzichtelijk

ik vind de site erg overzichtelijk informatie is gemakkelijk te vinden uitleg en contactinfo goed telefonische info vriendelijk afspraken worden helemaal nagekomen

RN

2 weken geleden

Betrouwbare partner

Simpel, betrouwbaar, en als je belt krijg je gewoon zonder wachttijd een kundige medewerker aan de lijn.

Henk

3 weken geleden

Aanbod gouden munten.

Ik ontving een e-mail van Amsterdam Gold waarin mij werd medegedeeld dat er troy ounce gouden munten voor een zeer aantrekkelijke prijs werden aangeboden. Nadat ik had besloten daar gebruik van te maken deelde ik hen dat per e-mail mede. Binnen wel zeer korte tijd werd dit bevestigd en werd de aankoop bevestigd. Alles werd geheel correct afgehandeld.

N.

3 weken geleden

tevreden klant sinds 2017

sinds 2017 al tevreden klant, betrouwbaar en prima service

L.

3 weken geleden

Excellent service

Excellent service, good communication!

Trayan

1 maand geleden

Geen problemen

Geen problemen

Ha

1 maand geleden

Goede aanbieding

Goede aanbieding. Vertrouwd adres. Prima aflevering. Mooi product.

Martin - 's-Gravenzande, NL

1 maand geleden

Beoordeeld met 5 van de 5 gebaseerd op 2,056 reviews op
logo
Adres

Danzigerkade 2
1013 AP, Amsterdam

+31 (0)20 65 89 555
info@amsterdamgold.com

Openingstijden

Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.

Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.

Nieuwsbrief

Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Copyright © 2024 AmsterdamGold. Alle rechten voorbehouden.