Nieuwsartikel
Nieuwsoverzicht

Flirten met uitbraakniveaus

Apr 19, 2022

Auteur: Koen Lauwers

De edelmetalen hebben het tweede kwartaal alvast goed ingezet. De goudprijs flirt weer met de grens van 2000 dollar en staat al 8% hoger dan bij de start van 2022. In euro komt daar nog meer dan 5% bij. Bezitters van fysiek goud in de eurozone hebben de inflatiestijging dus al meer dan gecompenseerd. In het geval van zilver bedraagt de stijging 10% in dollar en 15,5% in euro.

De 2000 dollar grens is voor goud enkel een rond getal maar geen noemenswaardig technisch obstakel. Het niveau rond 2075 dollar is dat wel want dit was de top van augustus 2020 en maart van dit jaar. Pas wanneer deze dubbele top succesvol wordt gerond, zit er vanuit koerstechnisch standpunt een substantiële prijsstijging in. Maar wanneer de klim weer op dat niveau stil valt en een driedubbele top wordt neergezet, dreigt een terugval. Het is hoe dan ook een bijzonder interessante set-up waarbij goud op relatief korte termijn kleur zal moeten bekennen.

Opmerkelijk is dat de recente prijsstijging plaats vond tegen een achtergrond van een oplopende langetermijnrente. Die is in de Verenigde Staten geklommen naar het hoogste niveau in 3 jaar maar ook in Europa is de 10-jaarse rente intussen overal positief. De Amerikaanse rentecurve is wel heel vlak met 2,8% voor de 5-jaarse overheidsobligatie, 2,85% voor de 10-jaarse en 2,94% op 30 jaar. De voorbije weken was de curve zelfs licht invers, wat een economische groeivertraging impliceert.

In het zog van de oplopende rente in de VS werd ook de dollar flink duurder. De dollarindex (DXY) stond sinds het hoogtepunt van de coronacrisis op de financiële markten (maart 2020) niet meer zo hoog. Dit heeft niet alleen met de recente rentestijging te maken maar ook met het toekomstige rentepad van de Federal Reserve. Na de eerste renteverhoging met 25 basispunten in maart staan er dit jaar nog 6 monetaire vergaderingen gepland waarbij de beleidsrente kan worden aangepast.

Uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering blijft dat een meerderheid van de leden van het monetaire comité de komende vergaderingen 1 of meerdere keren een verhoging met 50 basispunten wil doorvoeren. Dit wordt bevestigd door de CME FedWatch Tool, waar nu 93% uitgaat van een renteverhoging met 50 basispunten op 4 mei. Slechts 7% verwacht een rentestap met 25 basispunten tegenover nog 56% een maand geleden. Na de laatste vergadering van dit jaar (14 december) ziet 77% een beleidsrente van minstens 2,5%.

Belangrijk voor de evolutie van de goudprijs is dat dat de stijgende rente niet het gevolg is van een hogere groeiverwachting maar wel van de oplopende inflatie. In de Verenigde Staten klom de index van de consumentenprijzen in maart naar 8,5%, het hoogste niveau sinds december 1981. Ook de kerninflatie (exclusief voeding en energie) was sinds augustus 1982 niet meer zo hoog. Zelfs met een oplopende langetermijnrente blijft de reële rente dus ruim negatief.

Bron: CME FedWatch Tool

Goudreserves stabiliseren de Russische roebel
In aanloop naar de inval van Rusland in Oekraïne noteerde het USD/RUB valutapaar (dollar/roebel) vrij stabiel tussen 70 en 80. Kort na de invasie tuimelde de Russische munt omlaag en klom de USD/RUB verhouding naar bijna 160, een historisch dieptepunt voor de Russische munt.

Deze daling was op het eerste zicht logisch gezien de talrijke economische en financiële sancties die tegen Rusland werden ingesteld. Het bevriezen va Russische reserves en een importverbod voor verschillende producten uit Rusland dreigt de financiële situatie van het land en dus indirect ook de waarde van de munt drastisch aan te tasten.

Ruim anderhalve maand later lijkt het einde van de oorlog verder weg dan ooit maar toch is de USDRUB weer naar het niveau van voor de inval in Oekraïne teruggevallen. De economische situatie van Rusland is er in die periode nochtans niet op verbeterd, wel integendeel. Maar waarom is de munt dan weer zo fors gestegen? Het antwoord ligt bij goud, dat een cruciale rol speelde in de muntstabilisatie.

Rusland beschikt over ongeveer 2300 ton goud, dat meer dan een vijfde van de totale valutareserves uitmaakt. De westerse centrale banken kwamen vrij snel met wetgeving die fysieke goudhandel met Rusland verbood. Op die manier probeerde men het omzeilen van de economische sancties onmogelijk te maken. Daardoor leefde het idee dat de Russische goudvoorraad de facto waardeloos was. Maar niets was minder waar!

In 2022 ontleent alle fiduciair of fiat geld zijn waarde aan het vertrouwen van de gebruikers (consumenten/spaarders) dat de koopkracht ervan min of meer behouden blijft. Vandaar de inflatiedoelstellingen van de centrale banken, die de uitgevers zijn van dit fiat geld. Een crash van de wisselkoers tegenover een andere munt betekent dus dat dit vertrouwen in een rap tempo daalt. Als centrale bank zijn er weinig mogelijkheden om dit vertrouwen te herstellen. Interveniëren op de valutamarkten door roebel te kopen en andere valuta te verkopen, is de klassieke oplossing. Dit was in het geval van Rusland geen optie omdat het grootste deel van hun valutareserves zijn geblokkeerd.

De Russische centrale bank kwam met een geniale oplossing door de waarde van de munt te koppelen aan de goudprijs. Concreet bood de centrale bank tijdelijk 5000 RUB per gram goud aan alle goudproducenten en goudeigenaars van het land. Er was daarbij geen arbitrage-mogelijkheid voor buitenlanders die eerst hun eigen munt konden omzetten naar roebel. Het bod was enkel geldig binnen Rusland. Met het inruilbod hoopte de centrale bank het vertrouwen in de (papieren) roebel te herstellen. Daarbij werd de Russische goudvoorraad als impliciet onderpand gebruikt.

Dergelijke constructie was in het huidige monetaire systeem nog nooit eerder gebeurd maar de berekende gok draaide goed uit. Het binnenlandse vertrouwen in de roebel herstelde en het USDRUB valutapaar is sinds het hoogtepunt gehalveerd. Van een expliciete gouddekking door de centrale bank is geen sprake maar dit was ook nooit de bedoeling. Het is dus niet zo dat alle papieren roebel bij de centrale bank in goud kunnen omgezet worden.

De les die beleggers hier uit moeten trekken, is dat centrale bankiers nog steeds vertrouwen hebben in de kracht van goud. Het Russische voorbeeld illustreert dat dit vertrouwen in het gele metaal terecht bleek. Het goud op de balansen van de centrale banken heeft dus nog steeds een functie en is daarom veel meer dan een ‘barbaars relikwie’ zoals de Amerikaanse econoom Keynes het ooit omschreef.

 

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.

Nov 15, 2024

De ‘post-Trump trade’ is (voorlopig) niet vriendelijk voor de edelmetalen

+
Nov 4, 2024

AmsterdamGold wordt Holland Gold!

+
Oct 31, 2024

Uitkijken naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen

+
Oct 17, 2024

Goud weer hoger na korte consolidatie

+
Sep 13, 2024

Goud blijft op recordkoers

+
Sep 11, 2024

Holland Gold neemt AmsterdamGold over van Value8

+
Aug 12, 2024

AmsterdamGold en Holland Gold bundelen krachten

+
Jul 18, 2024

Op naar nieuwe recordprijs voor goud!

+
Jun 13, 2024

Marktoverzicht juni 2024 Gezonde correctie

+
May 15, 2024

Marktoverzicht mei 2024 Consolidatiefase maakt de weg vrij voor verdere prijsstijgingen

+
Apr 10, 2024

Marktoverzicht april 2024 - Goud gaat parabolisch - Koen Lauwers

+
Mar 13, 2024

Marktoverzicht maart 2024 - Sentiment gedraaid

+
Feb 16, 2024

Marktoverzicht februari 2024 – Jaarstart in mineur

+
Jan 11, 2024

Marktoverzicht: Wat gaat 2024 voor edelmetalen brengen? En wat doet goudprijs in een verkiezingsjaar?

+
Dec 7, 2023

Marktoverzicht november 2023 – De technische koersdoorbraak voor nieuwe records

+
Dec 6, 2023

Goud op weg naar een nieuw record in 2024

+
Nov 17, 2023

De serie 'Een Goud Gesprek' nu ook te beluisteren als podcast

+
Nov 13, 2023

Ontmoeting tussen Biden en Xi allesbepalend voor goud

+
Nov 9, 2023

Marktoverzicht oktober 2023 – records in zicht voor goud

+
Nov 3, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Leiden perverse systeemprikkels tot een big reset?

+
Oct 12, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: is de big reset al begonnen?

+
Oct 12, 2023

Marktoverzicht september 2023 – gaat goud naar 14.000 dollar per troy ounce?

+
Sep 29, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: blijven edelmetalen schaars?

+
Sep 13, 2023

Centrale banken diversifiëren deviezenvoorraad met goud vanwege onzekerheid

+
Sep 11, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Winnen de BRICS landen het van het Westen?

+
Sep 11, 2023

Marktoverzicht zomer 2023: weinig prijsbewegingen, centrale banken blijven goud kopen

+
Aug 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Mist Europa de boot met grondstoffen?

+
Jul 6, 2023

Het spel voor edelmetalen komt op de wagen

+
Jun 27, 2023

Komt de recessie er echt aan? Een Goud Gesprek met Han de Jong

+
Jun 19, 2023

Iedereen wil een goudmijn ontdekken. Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden

+
Jun 8, 2023

Centrale banken verklaren de liefde aan goud

+
Jun 8, 2023

Marktoverzicht edelmetaal mei 2023

+
Jun 6, 2023

Een Goud gesprek met Han de Jong: worden we in het westen armer?

+
May 23, 2023

Terugblik Symposium AmsterdamGold 11 mei 2023

+
May 16, 2023

sfeerimpressie AmsterdamGold Symposium 11 mei 2023

+
May 12, 2023

Komt de recessie?

+
May 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: papier versus fysiek goud en prijselasticiteit

+
May 2, 2023

Waarom het tijd is voor goud

+
May 1, 2023

Marktoverzicht april 2023: nog geen technische uitbraak goud

+
Apr 21, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Inflatie, opkomende economieën en edelmetaal

+
Apr 18, 2023

Gebruikt zon-energie de zilvervoorraden op?

+
Apr 13, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: vraag naar edelmetalen blijft stijgen

+
Apr 12, 2023

Goud slecht grens van 2.000 dollar

+
Mar 24, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Han de Jong: Gaan we een crisis in?

+
Mar 20, 2023

Amerikaanse bankencrisis zorgt voor vuurwerk op goudmarkt

+
Mar 6, 2023

Nieuwe website AmsterdamGold gelanceerd

+
Mar 6, 2023

Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver

+
Feb 17, 2023

Op zoek naar een steunniveau

+
Feb 7, 2023

Daar is de voorspelde correctie

+
Jan 20, 2023

Goud zet opmars voort

+
Jan 11, 2023

Terugblik & vooruitblik

+
Dec 23, 2022

Goud naar 3000 dollar in 2023?

+
Dec 6, 2022

November breekt de ban

+
Nov 9, 2022

Recordkwartaal voor goudaankopen centrale banken

+
Sep 20, 2022

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

+
Aug 22, 2022

51 jaar na Bretton Woods

+
Aug 8, 2022

Technische steun goud & zilver houden stand

+
Jul 19, 2022

Alle ogen gericht op de centrale bankiers

+
Jun 20, 2022

Goud als rustpunt op turbulente markten

+
Jun 3, 2022

Bescheiden herstel

+
May 20, 2022

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

+
May 9, 2022

Dollar en rente nekken uitbraakpoging

+
Apr 19, 2022

Flirten met uitbraakniveaus

+
Apr 5, 2022

Wachten op nieuwe trigger

+
Mar 26, 2022

Aanhoudende hoge volatiliteit

+
Mar 3, 2022

Goud in oorlogstijden

+
Feb 17, 2022

Voorzichtig optimisme

+
Feb 4, 2022

Prijsvolatiliteit en het belang van ”good delivery” goud

+
Sep 2, 2021

Stagflatie-scenario gunstig voor goud

+
Actuele reviews

heel vriendelijk en helpsam

heel vriendelijk en helpsam

reza

1 dag geleden

Heel fijn zaken doen met deze mensen.

Heel fijn zaken doen met deze mensen. Eerlijk, discreet en snel.

Rob

1 dag geleden

Zeker een aanrader!

Ze zijn heel professioneel, vriendelijk. Betrouwbaar.

Arienne

1 week geleden

Alles altijd tiptop.

Alles altijd tiptop.

Adam

1 week geleden

Goede communicatie

Goede communicatie

Zz

2 weken geleden

Fysieke bestelling

Prima service, verder geen opmerkingen

Frank

2 weken geleden

Zeer betrouwbaar , kundig en vriendelijk

Zoals altijd, prima proces van koop tot en met aflevering. Ik ben erg tevreden en raad Amsterdam Gold aan.

Aben

3 weken geleden

Fijne persoonlijke service met…

Fijne persoonlijke service met duidelijke afspraken.

Klant

3 weken geleden

top bedrijf

Alles is top. Eerlijk, open, snel , vakkundig en met respect geholpen. Ik kan iedereen aanraden en adviseren van hun gebruik te maken.

klant

3 weken geleden

Soepele service

Ik was niet op tijd voor de overdracht, maar de medewerker was bereid om nog even te wachten.

erik

2 maanden geleden

Uitstekende dienstverlening en expertise

Gebruiksvriendlelijke site met meerdere opties vo rhet bezorgen. De communicatie verloopt uitstekend. Behulpzame en deskundige medewerkers.

H.

2 maanden geleden

Discrete bezorging

Discrete bezorging. Onopvallende auto, geen spiksplinternieuwe bak met AG stikkers en zo. Idem bezorger. 12 points AG! 👍

Opa

2 maanden geleden

Beoordeeld met 4.9 van de 5 gebaseerd op 2,094 reviews op
logo
Adres

Danzigerkade 2
1013 AP, Amsterdam

+31 (0)20 65 89 555
info@amsterdamgold.com

Openingstijden

Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.

Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.

Nieuwsbrief

Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Copyright © 2024 AmsterdamGold. Alle rechten voorbehouden.