Door: Koen Lauwers
Tussen de start van de uitbraak van de goudprijs in februari en half mei werd het gele metaal bijna een kwart duurder. Dat er daarna een correctie volgt waarbij een deel van de prijsstijging wordt teruggenomen, is perfect logisch en zelfs heel gezond met het oog op een duurzame langetermijntrend.
Goud kreeg begin deze maand een tik na beter dan verwachte cijfers over het aantal nieuwe banen en vooral ook een hogere loooninflatie. Die trend zou de kans op renteverlagingen, die gunstig zijn voor goud, verkleinen. Dit bleek ook het geval, want de Federal Reserve hield een week later de rente ongewijzigd en gooide koud water op de verwachtingen rond snelle renteverlagingen.
Dan was er nog het verhaal dat de Chinese centrale bank na 18 maanden gestopt was met het kopen van goud. Dat is althans wat de media er van maakten. Maar er was op geen enkel moment een communicatie uit China dat de centrale bank nu stopt met goud te kopen. Er was enkel een statistiek van de World Gold Council (WGC) waaruit blijkt dat de gerapporteerde hoeveelheid goud eind mei even hoog lag als eind april. Dat is ook niet abnormaal want de goudprijs breekt in Chinese yuan record na record. Maar om op basis van die status-quo te besluiten dat de centrale bank voortaan geen goud meer zal kopen, is wel heel kort door de bocht.
Beide elementen waren natuurlijk niet meer dan een excuus om wat winsten van tafel te halen. Vorige maand bereikte goud intraday een topkoers van 2450 dollar en een slot van 2425 dollar. Intussen ging daar ongeveer 100 dollar van af. Het 50-daags gemiddelde werd daarbij gebroken zodat de trend op korte termijn gebroken is. Deze steunlijn (momenteel 2355 dollar) is nu een weerstandsniveau geworden. Op langere termijn blijft de stijgende trend duidelijk intact.
2024 is intussen bijna halfweg en goud noteert in dollar 12,5 procent in de plus. Dat is bijna even veel als in 2023 over een heel jaar. In euro bedraagt de klim 15,5% en in Japanse yen zelfs 25%. Zilver koerste intraday tot 32,5 dollar maar viel later terug onder het uitbraakniveau van 30 dollar. Toch doet het goedkoopste edelmetaal het dit jaar een stuk beter dan goud met sinds het jaarbegin een klim van 23% in dollar en 26% in euro. De goud/zilver ratio daalde even naar 73, het laagste niveau in bijna drie jaar, maar is intussen weer gestegen naar 78.
Zoals verwacht hield de Federal Reserve de beleidsrente op de monetaire vergadering van 12 juni ongewijzigd. De inflatie daalt maar toch vindt Powell het nog te vroeg om de rente te verlagen. Het basisscenario gaat nu nog uit van slechts één renteverlaging in 2024. Begin dit jaar werden er nog zes verwacht. Dat heeft ook te maken met de Amerikaanse verkiezingen in november want met een status van politieke onafhankelijkheid moeten Powell&Co in aanloop naar de stembusgang op eieren lopen om geen schijn van partijdigheid te wekken in hun politiek.
Toen de inflatie de hoogte in schoot was de Federal Reserve bij de eerste om de rente te verhogen. De andere centrale banken volgden. Bij de versoepelingen gaat het niet zo. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde op 6 juni voor het eerst in vijf jaar de rente en dit ondanks de hoger dan verwachte inflatiecijfers. De Bank of Canada, historisch nochtans een volger van de Federal Reserve, deed dat een dag eerder al. Ook de centrale banken van Zwitserland en Zweden verlaagden de rente. Daarmee geven ze impliciet toe dat het steunen van de economie op dit moment belangrijker is dan het onder controle houden van de inflatie.
In de VS is die economische steun vooralsnog niet nodig want de arbeidsmarkt blijft sterk, al is de vraag hoe realistisch deze cijfers zijn in het licht van de neerwaartse bijstellingen achteraf. Hoe langer de rente hoog blijft, hoe ongunstiger voor de schuldenaars, met op de eerste plaats de overheid. Het gevolg daarvan is dat het renteverschil weer groter is geworden in het voordeel van de Verenigde Staten, wat zeker op korte termijn gunstig is voor de dollar.
Volgens de CME FedWatch Tool verwacht slechts 8% dat de eerste rentestap er al op 31 juli komt. Voor de vergadering van 18 september liggen de kaarten ongeveer gelijk geschud tussen status-quo en renteverlaging maar er is pas een meerderheid voor een eerste verlaging op 7 november. Dat is twee dagen na de verkiezingen.
Bronnen: WGC, CME FedWatch Tool
heel vriendelijk en helpsam
reza
1 dag geleden
Heel fijn zaken doen met deze mensen.
Rob
1 dag geleden
Zeker een aanrader!
Arienne
1 week geleden
Alles altijd tiptop.
Adam
2 weken geleden
Goede communicatie
Zz
2 weken geleden
Fysieke bestelling
Frank
2 weken geleden
Zeer betrouwbaar , kundig en vriendelijk
Aben
3 weken geleden
Fijne persoonlijke service met…
Klant
3 weken geleden
top bedrijf
klant
3 weken geleden
Soepele service
erik
2 maanden geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
2 maanden geleden
Discrete bezorging
Opa
2 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws