Door: Koen Lauwers
Met een prijsstijging van bijna 150 dollar of 7% was oktober de op een na beste maand van het jaar voor goud. De klim bracht de prijs weer boven de grens van 2000 dollar.
Het blijft echter bijzonder lastig om deze psychologisch belangrijke drempel duurzaam te slopen. Zo was er nog steeds geen maandslot boven 2000 dollar. Dit is vanuit koers-technisch standpunt nochtans een heel belangrijke voorwaarde waar aan moet worden voldaan om van een doorbraak te kunnen spreken.
Begin oktober was goud nog technisch oververkocht maar de RSI staat intussen in overgekocht territorium en is aan het dalen terwijl ook de stijgende trend (gemeten volgens de MACD) aan het uittoppen is. Dit wijst op korte termijn in het beste geval op een consolidatie terwijl ook het gedeeltelijk terugnemen van een deel van de klim niet mag worden uitgesloten.
Een deel van de prijsklim wordt toegeschreven aan de oplopende geopolitieke spanningen. Historisch gezien is het effect daarvan beperkt in de tijd en dat was nu niet anders. Momentum traders springen op de kar van goud wanneer een bepaald onverwacht feit zich voordoet en nemen daarna snel weer de benen. De momentumindicatoren laten zien dat dit ook nu het geval is.
De markt gaat er van uit dat het conflict in Israël regionaal zal blijven en niet zal ontsporen naar de rest van de wereld. Onder dat scenario is de impact op de financiële markten beperkt. Dat is nog het best te zien op de oliemarkten waar de prijs nu zelfs lager staat dan voor de Hamas-aanval. In die situatie kan uiteraard snel verandering komen maar dat is momenteel dus niet ingeprijsd.
Dan was het banenrapport fundamenteel gezien veel belangrijker voor de goudmarkt. Voor de Federal Reserve is werkgelegenheid een belangrijk criterium bij het tot stand komen van rentebeslissingen. Op 1 november werd voor de tweede keer op rij de rente ongewijzigd gelaten. Voorzitter Powell verklaarde eerder al dat de stijgende langetermijnrente een deel van het werk deed wat inflatiebestrijding betreft. Daarbij komt nu dat ook de arbeidsmarkt duidelijk afkoelt. In oktober kwamen er minder banen bij dan verwacht en het cijfer van september werd neerwaarts herzien. Ook aan de kant van de lonen blijft de inflatie binnen de perken.
Deze combinatie maakt dat de markt haar verwachtingen voor bijkomende renteverhogingen fors heeft teruggeschroefd. Volgens de CME FedWatch Tool gaat meer als 90% uit van een ongewijzigde rente bij de laatste monetaire vergadering van het jaar die op 13 december plaats vindt. Minder dan 10% verwacht een rentestap met 25 basispunten. Daarmee zou na bijna 2 jaar een einde komen aan de meest agressieve reeks renteverhogingen en monetaire verstrakking ooit. Ongeveer een kwart verwacht al een eerste renteverlaging in maart 2024. Dat is nog niet het consensus scenario. Pas vanaf juni volgend jaar is er een meerderheid die uitgaat van een rente onder het huidige niveau.
Met nog 8 weken te gaan in 2023 noteert goud op +9% in dollar en +8% in euro. In Chinese yuan is het rendement opgelopen naar 14% en in Japanse yen zelfs 24%. Hoewel bij velen de perceptie heerst dat goud het niet goed doet, staat het gele metaal in verschillende valuta op of dichtbij een historisch hoogtepunt. In Amerikaanse dollar is dat nog niet het geval, al is de afstand tot de top van augustus 2020 met 4 tot 5% niet zo groot meer.
Zilver kon gedeeltelijk mee genieten van de run die goud maakte maar het edelmetaal staat sinds begin dit jaar nog steeds met een negatief rendement van -3,6% in dollar en -4,5% in euro. Daardoor is de goud/zilver ratio opgelopen naar het hoogste niveau sinds maart.
De World Gold Council (WGC) publiceerde het driemaandelijkse Gold Demand Trends Report en daaruit bleek dat de centrale banken in het derde kwartaal gezamenlijk 337,1 ton goud kochten. Dat brengt het totaal sinds begin dit jaar op 800 ton en dat is 14% meer dan in het recordjaar 2022. Drie landen staken er bovenuit in het derde kwartaal, nl. China met 78 ton, Polen met 58 ton en Turkije met 39 ton. Zij stonden samen in voor meer dan de helft. Ook India, Oezbekistan, Tsjechië en Singapore stonden aan de koopzijde.
Tegelijk was er nog steeds een uitstroom van 139 ton uit goud ETF’s. Beide stromen gaan nu al enkele kwartalen een tegengestelde richting uit, wat opvallend is gezien de goudprijs in de buurt van een recordniveau noteert. Aan de aanbodzijde klom de mijnproductie naar een nieuw record van 971,1 ton.
Bronnen: CME FedWatch Tool, WGC
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
4 dagen geleden
Discrete bezorging
Opa
4 dagen geleden
erg proffecioneel.
Wafa
2 weken geleden
Snelle en efficiënte afhandeling.
Mike
3 weken geleden
Komt afspraken altijd naIndien gewenst is er altijd extra…
Een
1 maand geleden
Afspraak op korte termijn
Fernando
1 maand geleden
Uiterst correct en fijn contact
Jan
1 maand geleden
prettig e voelt veilig
DE
1 maand geleden
Prima service
Jan
1 maand geleden
Prima organisatie.
HB
1 maand geleden
De mensen van Amsterdam Gold vormen het bedrijf
Paul
2 maanden geleden
Goed contact en op een prettige manier geholpen
H.
2 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws