Door Jean-Paul van Oudheusden
Zondagavond 3 december was het eindelijk zo ver. De goudprijs brak kortstondig door de grens van $2,100 en liet binnen de handelsdag een nieuwe hoogste koers van $2,151.30 noteren. De rek is er daarmee nog niet uit. Uitzicht op renteverlagingen, voortdurende aankopen door centrale banken en toenemende geopolitieke spanningen maken het verre van denkbeeldig dat er in 2024 opnieuw een record op de borden zal verschijnen.
In een eerder artikel op AmsterdamGold beschreef ik waarom het naar mijn mening tijd is voor goud. Aan bod kwamen drie scenario’s voor de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Langzaamaan lijken we in scenario 3 terecht te komen: de Fed verlaagt de rente om een diepe recessie te vermijden. Toegegeven, de Amerikaanse economie hield zich in 2023 sterker dan gedacht. De lonen bleven lange tijd stijgen waardoor de Amerikaanse consument, die meer dan 65% bijdraagt aan het bruto nationaal product, kon blijven kopen. Maar aan het einde van het jaar is er dan toch een kentering zichtbaar. De hardnekkige inflatie is meer dan gehalveerd en de werkloosheid is opgelopen van 3,4% naar 3,9%. Deze week volgen er nieuwe cijfers in deze macro-economische series.
Fed-baas Jerome Powell stribbelt nog wat tegen, maar de financiële markten zijn er van overtuigd dat de centrale bank in 2024 de rente zal verlagen om de economie te ondersteunen. In de derivatenmarkt wordt de kans op een Amerikaanse renteverlaging in maart ingeschat op 50%. Voor de maand mei ligt dit percentage zelfs op bijna 100%: alle analisten gaan er van uit. Voor heel 2024 wordt een renteverlaging van 1,5% voorzien. Dat zou betekenen dat de beleidsrente zakt van 5,5% naar 4,0% aan het einde van het jaar. In de afgelopen zes weken daalde de toonaangevend 10-jaarsrente alvast met 0,7% van 5% op 19 oktober (de voorlopige piek) tot 4,3% begin december.
Een lagere rente betekent dat goud minder concurrentie heeft van vastrentende staatsobligaties als veilige haven, waardoor waarschijnlijk de recente uitstroom uit goudbeleggingen zal afnemen.
In de eerste negen maanden van 2023 hebben centrale banken wereldwijd een recordhoeveelheid van 800 ton aan goud gekocht. Goudaankopen door centrale banken ondersteunden de goudprijs al in 2022 en doen dat opnieuw in 2023. China, Polen en Singapore zijn dit jaar per saldo de grootste kopers, met China als absolute koploper. De People’s Bank of China kocht dit jaar al 181 ton en houdt nu 4,3% van de totale deviezenvoorraad aan in het blinkende edelmetaal – ook dat is weer een record (zie grafiek).
Vorige maand schreef ik over het belang van de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping, op 15 november in San Francisco. Die ontmoeting wierp geen vruchten af. Xi had er vooraf al een hard hoofd in. Diplomaten van beide kanten hadden er in de voorbereiding alles aan gedaan om de kemphanen dichter bij elkaar te brengen. Het uren durende gesprek verliep stroef op de inhoud, maar in redelijk goede sfeer. Na afloop echter gooide Biden zijn eigen glazen in door Xi tijdens een gesprek met een journalist opnieuw een dictator te noemen.
Xi Jinping bracht op 24 oktober 2023 voor het eerst in zijn ambtsperiode van inmiddels ruim tien jaar een bezoek aan zijn eigen centrale bank, de People’s Bank of China. Zou hij daar gepraat hebben over het afbouwen van de Chinese positie in Amerikaanse staatsobligaties ten faveure van goud?
Vorige week nodigde OPEC+ (de organisatie van olieproducerende landen plus hun bondgenoten) Brazilië uit om toe te treden. Na de BRICS-top in augustus, waar onder andere Saudi-Arabië en Iran werden uitgenodigd, mag dat geen verrassing heten. China levert voortdurend inspanningen om een machtsblok te creëren dat zich kan afzetten tegen de Verenigde Staten en Westerse bondgenoten. Aan deze trend komt voorlopig geen einde. Illustratief daarvoor is ook dat Biden en zijn rechterhand Antony Blinken nauwelijks gesprekspartners wisten te vinden tijdens hun bemiddelingspoging in het Midden-Oosten. Het duidt erop dat de band sterker wordt tussen de landen die de Amerikaanse alleenheerschappij betwisten.
Terwijl de conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten in alle hevigheid voortduren komen de Taiwanese verkiezingen op 13 januari 2024 nu met rasse schreden dichterbij. Polls laten zien dat de zittende Democratische Partij (DPP) nog steeds aan kop gaat, maar het gat met de pro-Chinese Kwomintang (KMT) slinkt. Een onverwachte overwinning van de KMT zou een historisch kantelpunt betekenen – en de onzekerheid en bijbehorende volatiliteit op de financiële markten zeer waarschijnlijk doen toenemen. Maar ook als in Taiwan de status quo gehandhaafd blijft zal het bouwen van een internationale coalitie met een sleutelrol voor China doorgaan.
Samengevat zouden renteverlagingen volgend jaar moeten zorgen voor het stoppen van de uitstroom uit goudbeleggingen en daarmee de druk op de goudprijs. Aankopen door centrale banken, en vooral die van China, geven de goudprijs wind in de rug. Zoals vaker gezegd floreert goud als veilige haven vooral ten tijde van oplopende spanningen en zorgen om het bestaande systeem. Zowel met het oog op de korte als de lange termijn zijn er voldoende redenen aanwezig om een hogere goudprijs in 2024 niet uit te sluiten.
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
4 dagen geleden
Discrete bezorging
Opa
4 dagen geleden
erg proffecioneel.
Wafa
2 weken geleden
Snelle en efficiënte afhandeling.
Mike
3 weken geleden
Komt afspraken altijd naIndien gewenst is er altijd extra…
Een
1 maand geleden
Afspraak op korte termijn
Fernando
1 maand geleden
Uiterst correct en fijn contact
Jan
1 maand geleden
prettig e voelt veilig
DE
1 maand geleden
Prima service
Jan
1 maand geleden
Prima organisatie.
HB
1 maand geleden
De mensen van Amsterdam Gold vormen het bedrijf
Paul
2 maanden geleden
Goed contact en op een prettige manier geholpen
H.
2 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws