Goud blijft op recordkoers en bereikte vorige maand een nieuwe (nominale) top. Met een klim van 14% was het derde kwartaal het beste sinds begin 2016. Na een korte consolidatieperiode vindt het gele metaal in oktober weer de weg naar boven.
Na iets meer dan drie kwartalen in 2024 bedraagt het rendement van goud 29% in dollar. In euro ligt dit met 31% nog iets hoger omdat de dollar de voorbije weken weer wat verloren terrein heeft teruggewonnen. 2024 is daarmee het beste jaar voor goud sinds 2010. Toen werd een troy ounce goud in dollar en in euro respectievelijk 30% en 39% duurder.
Het contrast met de prijsprognoses van de grootbanken begin dit jaar is groot. Bij de start van 2024 voorspelden Morgan Stanley en Banc of America een gemiddelde goudprijs rond 2000 dollar. Ook JP Morgan, dat tot het meest optimistische kamp behoorde met een voorspelling van 2100 dollar, bleek achteraf nog veel te behoudend.
De zilverprijs klom dit jaar al met 32% in dollar en 34% in euro. De technische weerstand op 32,5 euro werd al een aantal keer aangetikt maar nog niet doorbroken. Zilver kende ook in 2020 al een heel sterk jaar maar ook voor het goedkoopste edelmetaal was 2010 een uitschieter met een rendement van 83% in dollar en zelfs 96% in euro. De goud/zilver ratio bleef de voorbije weken zo goed als ongewijzigd en schommelt rond 84.
De Amerikaanse Federal Reserve verlaagde vorige maand zoals verwacht voor de eerste keer sinds 2020 de beleidsrente maar de knip lag met 50 basispunten wel hoger dan verwacht. De volgende vergadering staat gepland op 7 november en dat is enkele dagen na de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Op basis van de CME FedWatch Tool gaat op dit moment 6% uit van een status-quo in het rentebeleid en een overweldigende meerderheid van 94% verwacht een daling met 25 basispunten.
Een tweede opeenvolgende knip met 50 basispunten zit niet meer in de kaarten na een iets hoger dan verwacht inflatiecijfer in september en een rapport dat wees op een sterke arbeidsmarkt. In principe is de Federal Reserve politiek onafhankelijk en zou het verkiezingsresultaat geen impact mogen hebben op het rentebesluit maar de politieke druk op de Fed is vaak groot. Over de verkiezingsuitslag valt op dit moment weinig zinvol te zeggen.
De olifant in de kamer is de immense schuldpositie bij de overheden en de oplopende rentelasten. Dit is overigens niet alleen zo in de Verenigde Staten maar ook in de eurozone en zelfs China. De schulden zullen gegarandeerd blijven oplopen, welke partij het ook haalt in de Verenigde Staten. Voor een scenario van omvangrijke nieuwe investeringen door de overheid (democraten) is veel extra geld nodig en ook de door de republikeinen beloofde belastingverlagingen zullen het deficit verhogen. Dit is op termijn nefast voor de koopkracht en dus per definitie gunstig voor goud.
Eerder deze maand waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds nog voor de wereldwijd oplopende overheidsschulden. Deze worden aangejaagd door met name de Verenigde Staten en China. Het risico dat deze schuldenlast uit de hand loopt, is volgens het IMF een reëel scenario waar door de financiële markten te weinig rekening mee wordt gehouden. De huidige schuld komt overeen met 93% van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp). De verwachting is dat het globale schuldniveau zonder ingrijpende maatregelen tegen 2030 zal toenemen tot 100% van het bbp.
Op 18 december volgt dan de laatste monetaire beleidsvergadering van het jaar. Voorlopig verwacht 86% een nieuwe renteverlaging met 25 basispunten. Dat zou het totaal voor 2024 op 100 basispunten brengen. Dit scenario zit al grotendeels ingeprijsd in de valutamarkten want ook bij de meeste andere grote centrale banken is de neerwaartse rentecyclus al gestart waardoor het relatieve renteverschil met de dollar stabiel blijft.
Uit cijfers van de World Gold Council (WGC) bleek dat de fysieke goudtrackers (ETF’s) in september voor de vijfde maand op rij een netto instroom van investeringsgeld lieten zien. Er kwam 18,4 ton bij, goed voor een tegenwaarde van 1,4 miljard dollar. Alle fysieke ETF’s hebben momenteel gezamenlijk 3200,1 ton goud onder beheer voor een gezamenlijke waarde van 270,9 miljard dollar. Europa is de enige regio waar er sinds begin dit jaar nog een netto uitstroom was van investeringsgeld uit fysieke goud ETF’s. Binnen Europa is het beeld wel gemengd met een uitstroom die zich concentreert in het Verenigd Koninkrijk maar waar de instroom in landen als Duitsland en Zwitserland wel positief is.
Op de ‘papieren’ goud- en zilvermarkt (termijncontracten op de Comex) is de uitstaande speculatieve long positie licht gedaald bij goud en zelfs fors gedaald bij zilver. Het aantal openstaande contracten (open interest) is in beide gevallen afgenomen.
Bronnen: CME FedWatch Tool, WGC
heel vriendelijk en helpsam
reza
1 dag geleden
Heel fijn zaken doen met deze mensen.
Rob
1 dag geleden
Zeker een aanrader!
Arienne
1 week geleden
Alles altijd tiptop.
Adam
1 week geleden
Goede communicatie
Zz
2 weken geleden
Fysieke bestelling
Frank
2 weken geleden
Zeer betrouwbaar , kundig en vriendelijk
Aben
3 weken geleden
Fijne persoonlijke service met…
Klant
3 weken geleden
top bedrijf
klant
3 weken geleden
Soepele service
erik
2 maanden geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
2 maanden geleden
Discrete bezorging
Opa
2 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws